Matematik

Skalarproduktet af 2 vektorer.

09. februar 2016 af 2100happy (Slettet) - Niveau: A-niveau

Uden hjælpemidler

Hejsa. 

Jeg er blevet præsenteret for to opgaver her til aften og efter at have prøvet i flere timer uden løsning, så kunne jeg godt bruge lidt hjælp.

Vektor A1 hedder (t-9,5) B1 (2,3*t)
Jeg skal finde værdien for t, så vektorene er ortogonale. 

indtil videre er jeg nået sålangt: 
(t-9)*2+5*(3*T)

2t-18+15*5t

2t-18+5t=15

7t=18/15
 

Er jeg helt lost? 
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar 2016 af SådanDa

Du skriver pludselig 2t-18+5t=15 hvor kommer det lighedstegn fra? Du har ikke noget lighedstegn i linjerne over?

Du skal finde t således at skalarproduktet A1•B1=0 da vil A1⊥B1.

du har gangske rigtigt fundet at A1•B1=(t-9)*2+5*(3*t), så du skal blot løse ligningen:

(t-9)*2+5*(3*t)=0.


Svar #2
10. februar 2016 af 2100happy (Slettet)

Ahh. Det er jeg ked af. 
Jeg havde tænkt mig, at isolere t på den ene side af lighedstegnet for at finde t. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. februar 2016 af Eksperimentalfysikeren

Du har lavet flere regnefejl.

F.eks. 5*(3*t) er ikke 15*5t. Man skal ikke gange 5 på begge faktorer: 5*3*t = 15t.

Du skal sætte dig ind i regnereglerne, ellers kan du ikke løse denne type opgaver.


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. februar 2016 af SådanDa

Du skal også isolere t på den ene side af lighedstegnet, men du havde slet ikke skrevet noget lighedstegn :)

se i øvrigt også #3.


Svar #5
10. februar 2016 af 2100happy (Slettet)

Pinligt.
Så nu spørg jeg nok dumt, men er det så regnereglerne for skalarproduktet jeg skal have trænet? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. februar 2016 af Eksperimentalfysikeren

Nej, det er regler som at gange ind i en parentes.

Nogle mennesker taler om at flytte over på den anden side af lighedstegnet. Dettehar i tidens løb givet anledning til mange misforståelser, hvorfor man for mere end halvtreds år siden bandlyste denne talemåde. Desværre ser det ud til, at den lever stadig, og at den forvirrer dig.

Helt generelt gælder, at man kan lægge noget til på den ene side af lighedstegnet, blot man lægger det samme til på den anden side af lighedstegnet. Tilsvarende kan man trække fra på begge sider af lighedstegnet og man kan gange og dividere (dog ikke med 0).

Hvis du ser på din ligning, kan du se, at på venstre side står der to led med t og et (-18) uden t. Du vil gerne rense ud i det, hvilket du kan gøre ved at lægge 18 til på begge sider af lighedstegnet. Så forsvinder -18 med +18, mens der dukker et +18-led op på højre side.

Læg de to led på venstre side sammen. Nu står der et tal gange t på venstre side. Du vil gerne af med tallet. Da det er ganget sammen med t, skal du dividere med tallet. Det skal du så også på højre side.


Svar #7
10. februar 2016 af 2100happy (Slettet)

Umiddelbart lyder det som om at jeg er i dybe problemer. Shit.

Udover dette, så har jeg prøvet at efterligne hvad du har sagt. 

(t-9)*2+5*(3*t)=0

t-18+15*t=0

t+15*t=18

t+t=18/15

Er det nogenlunde korrekt? 


Brugbart svar (1)

Svar #8
10. februar 2016 af SådanDa

(t-9)*2+5*(3*t)=0

t-18+15*t=0

t+15*t=18

t+t=18/15

(t-9)·2=t·2-9·2=2·t-18, så der er fejl det første sted jeg har tegnet rødt.

Så man kommer frem til 2·t+15·t=18, 2·t+15·t=17·t, man får altså:

17·t=18 => t=18/17.

Man kan tjekke sit resultat ved at se om det passer:

((18/17)-9)*2+5*(3*(18/17))=0


Svar #9
10. februar 2016 af 2100happy (Slettet)

Okay. Jeg har prøvet at gøre det samme i min anden opgave.

Jeg har [t−3,9]   og   b→=[6⋅t,7] og jeg skal finde ud af hvornår de er parallele. 

(t-3)*7-(6*t)*9
Hvis jeg skal følge samme procedure som #8, ville det så give 

7t-21-54t 

Korrekt? 


Brugbart svar (1)

Svar #10
10. februar 2016 af SådanDa

Ja, det ser rigtig ud, endvidere har du jo at 7t-54t=-43t, så du kan simplificere ned til:

-43t-21

Herefter sætter du udtrykker lig 0, og løser ligningen for t :)


Svar #11
10. februar 2016 af 2100happy (Slettet)

Mange tak for hjælpen samt de utrolig hurtige tilbage svar :) 


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. februar 2016 af Eksperimentalfysikeren

Jeg beklager, men der også fejl her. Skalarproduktet er (t-3)*6t + 9*7.


Brugbart svar (0)

Svar #13
10. februar 2016 af SådanDa

#12, han skal ikke finde skalarproduktet, han vil finde t så vektorene er parallelle, ikke ortogonale, denne gang.


Brugbart svar (0)

Svar #14
11. februar 2016 af Eksperimentalfysikeren

Ups! Der sov jeg vist. #13: Du har fuldstændig ret og som du skriver er #9 korrekt.

Undskyld rodet..


Skriv et svar til: Skalarproduktet af 2 vektorer.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.