Kemi

Opgave

12. februar 2016 af Sinimini (Slettet) - Niveau: A-niveau

Det oplyses:

1 pilsner indeholder 33 cL med 4,6 vol% ethanol. Personen væskevolumen sættes til 40 L. Ingen metabolsk forbrænding af ethanol. Ethanols massefylde er 0,785 g/mL. 0,5 promille betyder 0,5 g/L.

I Danmark er det ikke tilladt at føre motorkøretøj, hvis konc. at ethanol i blod er 0,5 promille eller større. Hvor mange pislnere kan en person højst tillade sig at drikke, hvis denne grænse ikke må overskrides???


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2016 af jonasdj93 (Slettet)

33 cL*0,046=1,518 cL=15,18 mL

Så mange milliliter alkohol indeholder en øl.

Det omregnes til masse (g) vha. massefylden: 0,785 g/mL*15,18 mL=11,9163 g

Så mange gram alkohol indeholder en øl.

Nu beregnes mængden (g) af alkohol en halv promille svarer til, givet at væskevolumenen er 40 L: 0,5 g/L*40 L=20 g

Så mange gram alkohol i blodet svarer til en halv promille.

Nu divideres de 20 g med de 11,9163 g for at bestemme, hvor mange øl en halv promille svarer til: 20 g / 11,9163 g = 1,68

1,68*33 cL=55,39 cL, dvs. man må drikke en øl og 22 cL af øl #2.

Bonus: Hvis man drikker gulddamer (5,4 %), kan man omregne således:

5,4/4,6=1,17 (dvs. 4,6*1,17=5,4, altså kan vi gange vores resultater fra ovenstående del med 1,17).

11,9163 g*1,17=13,9887 g

20 g / 13.9887 g = 1,43

1,43*33 cL=47,18 cL, dvs. en øl og 14 cL af øl #2.

Sammenlign endelig beregningerne i praksis! Det er trods alt lørdag.
;-)


Skriv et svar til: Opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.