Matematik

Eksponentiel udvikling

01. marts 2016 af bella1999 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg kan slet ikke finde ude af denneh er opgave, hvis en kunne regne det ud og beskrive hvordan man gjorde det, ville det være super! tak!

Opgaven:

I hver af nedenstående opgaver er "f" en eksponentiel udvikling. Bestem forskriften ud fra de givne oplysninger.

a) f (8) = 6 og f (10) = 8

b) f (-2) = 6 og f (2) = 3

c) f (0) = 14 og f (4) = 9

Tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. marts 2016 af Skaljeglavedinelektier

Du har to punkter ved hver opgave. Brug topunktsformler eller eksponentiel regression. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. marts 2016 af Studentos

Må du bruge CAS-værktøj?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. marts 2016 af 123434 (Slettet)

a)

f(8)=6 betyder, at x=8 og y=6

f(10)=8 betyder, at x=10 og y=8

Du opstiller punkterne (8,6) og (10,8)

Eksponentielle funktioner har forskriften f(x)=b*ax så indsætter du dine punkter i forskriften

6=b*a8

8=b*a10

8/6=(b*a10)/(b*a8

b'erne går ud med hianden, og a10/a8=a2

8/6=a2

√8/6=√a2

a=1,1547

b=y1/ax1

b=6/1,15478


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. marts 2016 af Stats

#1

Hverken toppunktsformlen eller regression skal anvendes.

Toppunktsformlen anvendes ved andengradspolynomier. Regression anvendes ved mere end to punkter.

Som #3 beskriver.

Eksponentiel udvikling gennem to punkter P1 = (x1,y1) og P2 = (x2,y2).
Formlen for a og b er:

a = x2-x1√(y2/y1)
b = y1/2·a-x1/2

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. marts 2016 af 123434 (Slettet)

3# fortsat

b=6/1,15478=1,8984

f(x)=1,8984*1,1547x

f(8)=6 og f(10) går igennem f(x)=1,8984*1,1547x


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. marts 2016 af Skaljeglavedinelektier

#4

Regression kan bruges, hvilket kan ses ve det vedhæftede billede. Der står ikke toppunktsformel men topunktsformler(2 punktsformler). Topunktsformlerne kan bruges. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. marts 2016 af Skaljeglavedinelektier

Her


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. marts 2016 af Stats

#6

Ok. Jeg har dog aldrig hørt om at man kalder det for topunktsformler. Beklager...

Regression kan anvendes jo, men så er det ikke regressionens formål man gør det for. Metoden er bestemt ikke anbefalingsværdi for blot 2 punkter.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. marts 2016 af Skaljeglavedinelektier

Jeg ved heller ikke om, jeg ville anbefale det, men det foreligger som en mulighed. 


Brugbart svar (1)

Svar #10
01. marts 2016 af SuneChr

# 3 skal anvendes. Benyt de eksakte beregninger.

a=\frac{2\sqrt{3}}{3}\; \; \; \; \; b=\frac{243}{128}


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. marts 2016 af Skaljeglavedinelektier

#10 

Topunktsformlerne er det samme. Se evt. det vedhæftede.


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. marts 2016 af Stats

#11

En approksimation eller de eksakte tal....

Hvis man anvender approksimationer gennem en stor opgave med mange delopgaver der er bundet sammen, så vil slutresultatet kunne afvige med måske flere decimaler eller værste tilfælde - mere.. Eksakte tal har den fordel, at gennem flere opgaver, så vil slutresultatet også blive eksakt..

Jeg er bestemt også tilhænger af eksakte tal. (men det er der delte meninger om. Også mhp. gymnasielærer)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #13
01. marts 2016 af Skaljeglavedinelektier

Du får de eksakte tal ud fra topunktsformlerne. Som du også kan se, bruger jeg 2/\sqrt{3} som mit a i udregningen af b. Jeg bruger ikke tallet 1,1547...


Skriv et svar til: Eksponentiel udvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.