Kemi

vinklet vandmolekyle

03. marts 2016 af hrmogensen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der en, som kan hjælpe med vedhæftede opgave? Forstår det ikke

Vedhæftet fil: 2.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2016 af Heptan

Man skulle tro at vandmolekylet er lineært, fordi der er to hydrogenatomer bundet til oxygen, og de vil gerne sidde lineært. Men oxygen har desuden to elektronpar, der skubber til hydrogenatomerne, så derfor bliver vandmolekylet vinklet istedet for.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. marts 2016 af Toonwire

Lidt mere teknisk:

Oxygen-atomet har to fire elektronpar samt to hydrogengrupper sidende på sig, hvilket svarer til at oxygenatomet er sp^3-hybridiseret. Elektronerne vil således arrangere sig efter ligevægt, betydende at de vil side så langt fra hinanden som muligt.

Måden man opskriver den generelle rummelige struktur omkring et atom A er ved AX_nE_n
hvor X står for atomer bundet til atomet A, og E svarende til frie elektronpar omkring A.

I en almindelig AX_2 struktur er bindingsvinklen 180 grader (længst fra hinanden) svarende til lineær opbygning. Elektronpar "fylder mere" end bindende atomer, dvs. i tilfældet med vand, AX_2E_2, tager vi udgangspunkt i en lineær opbygning, men så "skubber" de fri elektroner de to hydrogen atomer væk fra denne lineære struktur. Vi får herved en bøjet struktur.

Den optimale fordeling af en tetrehedral struktur (4 bindinger: AX_4) er en bindingsvinkel på cos^{-1}\left(\begin{matrix} -\frac{1}{3}\end{matrix}\right)=109.5^\circ 

Hver af de frie elektronpar fylder dog denne lille del mere, svarende til en yderligere bøjning på 2.5^\circ for optimal fordeling.

Dvs. vand har en bindingsbinkel på 109.5^\circ -2\cdot 2.5^\circ = 104.5^\circ


Skriv et svar til: vinklet vandmolekyle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.