Matematik

Hjælp søges

06. marts 2016 af Malle123456789 (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Fodboldklubben skal låne en del af pengene til spillerbussen i banken. Helt præcist skal de låne 850000 kroner i forbindelse med købet (resten har de heldigvis sparet op!).

I den lokale bank Sparekassen kan fodboldklubben låne beløbet (hovedstolen) til en rente på 6% pr. år. De skal betale beløbet tilbage i lige store ydelser pr. år over de næste 10 år.

Benyt den viste formel til at bestemme ydelsens størrelse (Y):

Har en lommeregner, men er virkelig hjælpeløs:-(

Vedhæftet fil: 1822.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2016 af fosfor (Slettet)

% betyder divideret med 100. Bogstavernes værdi er kendt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. marts 2016 af Skaljeglavedinelektier

Du har alle dine oplysninger og skal bare indsætte i din formel. Indsæt din procentsats som et decimaltal. Antallet af år er n. 


Svar #3
06. marts 2016 af Malle123456789 (Slettet)

Det ved jeg godt. Men selve udregningen som er på billedet, giver ingen mening for mig??

Brugbart svar (0)

Svar #4
06. marts 2016 af mabi97

Hejsa!

Prøv at skrive følgende på din lommeregner: 850000*(0.06/(1-(1+0.06)^-10)

n angiver, hvor mange år, som tilbagebetalingen forløber over og er i dette tilfælde 10, fordi det er 10 år. H er hovedstolen, som er 850000. P% står for de 6/100 fordi procent betyder pr. 100, som er 0.06. 


Svar #5
06. marts 2016 af Malle123456789 (Slettet)

Okay, så giver det mening:)

Svar #6
06. marts 2016 af Malle123456789 (Slettet)

Det kan den ikke regne? Tænker bare, at det er noget af en opgave at give til syvendeklasseselever?


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. marts 2016 af Skaljeglavedinelektier

Det er en forholdsvis simpel opgave, når du bare skal indsætte i en allerede opgivet formel. Hvis din lommeregner ikke kan løse det, kan du med stor fordel downloade de to gratis programmer WordMat og GeoGebra. 


Svar #8
06. marts 2016 af Malle123456789 (Slettet)

Men forstår ikke hvordan/hvor/hvornår jeg skal sætte hvad ind i formlen? Og formlen øverst kan den ikke regne?

Vil gerne bare selv kunne sætte det ind osv, fordi at jeg lærer jo ikke meget af at få svaret.


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. marts 2016 af Skaljeglavedinelektier

WordMat er et rigtig godt program til at skabe overblik og kan også let hjælpe gennem gymnasiet. Excel burde også sagtens kunne udregne det. Du får jo oplyst, hvad dine bogstaver angiver udover, hvad n angiver, men det kan kun være antallet af år. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. marts 2016 af Studentos

H = 850000       P% = 6% (brug decimaltallet 0,06 <-- brug punktum hvis komma ikke virker)      n = 10 1822.png


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. marts 2016 af StoreNord

Hvis man kun har en lommeregner, der ikke kan opløfte til -10'ende potens, må det være tilstrækkeligt at indsætte tallene i formelen og reducere så meget som muligt.

Der er jo nogle, der må nøjes med mobil-telefonen. Stakler.    :(    Der er sågar også nogen der ikke har WordMat.


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. marts 2016 af Skaljeglavedinelektier

WordMat(givet man har Word) og GeoGebra er alle gratis programmer, der er i stand til at løse sådan en problemstilling. WolframAlpha.com er også en mulighed, og Excel kan også klare det. Ja selv Google's lommeregner kan klare det(har selv tjekket). Der er massere af løsninger. 


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. marts 2016 af SuneChr

Vælg en celle i Excel og indtast, uden mellemrum, med komma

=850000*0,06/(1-1,06^(-10))

      
 


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. marts 2016 af Therk

Antaget at du har internetadgang (hvordan skulle du ellers være her?), så kan Google også hjælpe dig med deres lommeregner:

https://www.google.dk/search?q=850000*%280.06/%281-%281%2B0.06%29^-10%29&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=SCHdVuSnH5He6QT096PgCQ


Svar #15
07. marts 2016 af Malle123456789 (Slettet)

Altså har den lommeregner min lærer har anbefalet mig, (klassen), og min søster i niende bruger også den også??
Vedhæftet fil:image.jpeg

Brugbart svar (0)

Svar #16
07. marts 2016 af StoreNord

Hvad hedder den?


Svar #17
07. marts 2016 af Malle123456789 (Slettet)

Texas TI-30XS Multiview Solar

Brugbart svar (0)

Svar #18
07. marts 2016 af StoreNord

Lyder teknisk. Min hedder kun TI 66. Men den er old-gammel. Men di kan måske godt være nyere.  :)

------

Jeg har lige set din på nettet. Den ser god nok ud, paranteser, negeringstast, kineserhat og det hele.


Svar #19
07. marts 2016 af Malle123456789 (Slettet)

Den er virkelig god, og min søster i niende har ingen problemer. Forstår bare ikke, hvorfor den ikke kan regne stykket:/(

Brugbart svar (0)

Svar #20
07. marts 2016 af SådanDa

Hvad præcis skriver du?

Hvis du skriver det der er foreslået i #4 skal du huske at bruge det minustegn der lige til højre for punktum-knappen nederst på lommeregneren, foran 10, der hvor der står (1+0.06)^-10, ved det minus skal du altså bruge den anden knap.


Skriv et svar til: Hjælp søges

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.