Matematik

Hjælp med 2 opgaver, massefylde, rumfang.

09. marts 2016 af Acemace (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Sidst jeg spurgte her på SP, fik jeg rigtig god hjælp, det er jeg taknemmelig for. Nu sidder jeg dog her med 2 opgaver som driller mig.

5. Spande med maling

a: Hvor meget maling kan der være i den lille spand?

b: Hvor meget maling kan der være i den store spand?

c: Find overfladearealet af den store spand?

d: Hvis du hælder malingen fra den lille spand over i den store, hvor højt op vil malingen stå?

Vedhæfter lige billede med de to spande.

7. Rumfangsgåde

Du har to beholdere, som præcis kan indeholde hhv. 3 og 5 liter vand. Der er ingen markeringer på beholderne udover den totale volumen på hhv. 3 og 5 liter. Du har alt det vand, som du vil bruge, men din opgave går ud på at få præcis 4 liter vand. Hvordan vil du gøre det ?

Alt hjælp er velkommen.. håber der sidder nogen kloge hoveder, som har lyst til at hjælpe mig lidt.

Tak på forhånd.

Vedhæftet fil: sssss.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. marts 2016 af PeterValberg

Indsætter dit billede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. marts 2016 af PeterValberg

a) og b) Beregn rumfanget af de to cylindre i dm3 (da 1 dm3 svarer til 1 liter)

V=\pi\cdot r^2\cdot h

c) Hvis vi antager, at spanden er åben i toppen,
    så bestem arealet af den krumme overflade og af bunden.
    Læg dem sammen

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. marts 2016 af PeterValberg

Gåden:

1. Fyld 5 liter-spanden
2. Fyld herfra 3 liter-spanden og tøm den igen
    (der er nu 2 liter i den store spand)
3. Hæld dem i den tomme 3 liter-spand
4. Fyld 5 liter-spanden igen og fyld herfra 3 liter-spanden
    (du vil kun kunne hælde 1 liter fra 5 liter-spanden i den lille)

Der er nu 4 liter i den store spand

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. marts 2016 af 656

5. 

a)

Der omregnes til dm:

10 cm=1 dm

16 cm= 1,6 dm

Rumfanget af den lille spand beregnes:

3,14*12*1,6=5,024 dm3=5,024 L

Der kan være 5,024 L i den lille spand.

b)

Der omregnes til dm:

12,6 cm=1,26 dm

20,2 cm=2,02 dm

Rumfanget af den store spand beregnes:

3,14*1,262*2,02=10,07 dm3=10,07 L

Der kan være ca. 10,07 L maling i den store spand.

c)

2*1,26*3,14*2,02+(2*3,14*1,262)=25,95 dm2

Jeg fik påbegyndt opgave 5, men har desværre ikke tid lige nu til at lave resten.


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. marts 2016 af mathon

c: Find overfladearealet af den store spand?

               Overfladen udgøres af den den cirkelformede bund og af den krumme cylinderflade
hvoraf:
               O=\pi \cdot r^2+h\cdot 2\pi \cdot r=\pi \cdot r\left( r+2h\right )=\pi \cdot (1{,}26\; dm)\left( (1{,}26\; dm)+2\cdot (2{,}02\; dm)\right )
 


Brugbart svar (1)

Svar #6
09. marts 2016 af mathon

d: Hvis du hælder malingen fra den lille spand over i den store, hvor højt (h) op vil malingen stå?

               h=\frac{V}{A}=\frac{5{,}02655\; dm^3}{\pi \cdot \left (2{,}02\; dm \right )^2}


Svar #7
09. marts 2016 af Acemace (Slettet)

Tusind tak, hver og en! Virkelig en stor hjælp :)))

Vil også gerne give jer credit, for at give svar så hurtigt, fantastisk! :)

Mathon, det var lige netop 'd' jeg manglede, mange tak for det.


Skriv et svar til: Hjælp med 2 opgaver, massefylde, rumfang.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.