Kemi

opgaver

18. marts 2016 af LailaAriana - Niveau: B-niveau

hej, jeg sidder med en opgave, som jeg ikke ved hvordan man skal lave den, har brug for hjælp, tak.

opgave1

Der afvejes 2,45g Na2SO4, som opløses i demineraliseret vand i en 250mL målekolbe, hvorefter der fyldes op til mærket med demineraliseret vand og omrystes.

opløsningen blandes med 100mL 0,150M natriumnitrat.

a) beregn de aktuelle kocentrationer af Na+, SO4 2- og NO3- i blandingen.

tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Molvægt af Na2SO4:

M(Na2SO4) = 2 * 22,98977g/mol + 32,07 g/mol + 4*15,999 g/mol = 142,05 g/mol

2,45g Na2SO4 indeholder så:

2,45g / 142,05g/mol = 0,017248 mol

Fra hvert mol Na2SO4 kommer der 2 mol Na+ og 1 mol SO42-. Så i det første glas er der

2*0,017248mol = 0,034496 mol Na+  og

0,017248 mol SO42-

 

I det andet glas er der

0,100L * 0,150M = 0,0150mol NaNO3

Fra hvert mol NaNO3 kommer der 1mol Na+ og 1mol NO3-. Så det andet glas indeholder

0,0150mol Na+ og

0,0150 mol NO3-

 

Det samlede volumen af blandingen er 250ml + 100ml = 350ml = 0,350L

 

Koncentrationerne bliver så

[Na+] = (0,034496mol+0,0150mol) / 0,350L = 0,141 M

[SO42-] = 0,017248mol / 0,350L = 0,0493 M

[NO3-] = 0,0150mol / 0,350L = 0,0429 M


Svar #2
24. marts 2016 af LailaAriana

Tusind tak, nu forstår jeg det meget bedre. :)


Skriv et svar til: opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.