Matematik

Løsning af ligning ved brug af nulreglen

27. marts 2016 af Vovse112 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal løse denne ligning: f(x)*g(x)=0, men jeg er helt på bar bund... Jed ved bare at jeg skal bruge nulreglen, og jeg har læst om den i mine bøger, men forstår den ikke helt i praksis.

Til ligningen har jeg de to polynomier, som er givet ved forskrifterne:    f(x)=2x^2+x-1    og     g(x)=x^2+2x-3


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. marts 2016 af Toonwire

Start med at skriv ligningen op:

(2x^2+x-1)\cdot (x^2+2x-3)=0

Nulreglen går ud på at indse, at hvis et produkt mellem to faktorer skal være lig 0; så skal enten den ene af de to faktorer være lig 0, ellers må den anden være lig 0.

Prøv at se om du kan gange to tal sammen og få 0, uden at bruge 0  (hint: jeg tvivler xD)
 

Tilbage til problemet, så betyder det altså at:

2x^2+x-1=0~~~\lor~~~x^2+2x-3=0

Dem kan du sikkert godt løse hver for sig.


Det kræver selvfølgelig lidt mellemregninger, men til hjælp:

x=-1 ~\lor~x=\frac{1}{2}~~~\lor ~~~ x=-3~\lor ~x=1


 


Svar #2
27. marts 2016 af Vovse112 (Slettet)

Mange tak! Har lige et til spørgsmål... Er det kun en af ligningerne, som skal være lig 0 eller kan det godt være begge to? Og skal jeg løse dem hver for sig eller hvordan.. Ved næsten ikke noget om andengradsligninger, da jeg var syg da vi havde om det :((


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. marts 2016 af fosfor (Slettet)

#2 mindst en, dvs. løs dem hver for sig, og hvis de har samme løsning gør det ikke noget. Det har intet at gøre med at f(x) = 0 og g(x) = 0 er andengradsligninger.


Svar #4
27. marts 2016 af Vovse112 (Slettet)

Jeg ved virkelig ikke, hvordan jeg skal gøre det.. Men kan godt se hvilket tal jeg skal bruge og hvordan jeg skal sætte det op. Kan bare ikke gennemskue, hvad og hvordan. Kan du hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. marts 2016 af SuneChr

Den generelle nulregel for n faktorer siger
a1a2a3· ... ·an-1an = 0  ⇔  a1 = 0  ∨  a2 = 0  ∨ ... ∨ an = 0
I opgaven her betragtes f som en faktor og g som en faktor.  


Svar #6
27. marts 2016 af Vovse112 (Slettet)

Okay, men skal jeg sætte f.eks enten -3 V 1 ind i 0=x^2+2x-3 for at løse den?


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. marts 2016 af Toonwire

#6

Løsningen x=-3 eller løsningen x=1 vil resultere i, at faktoren g(x)=0
eftersom g(-3)=0 og ligeledes g(1)=0.

Hvis g(x)=0 opfyldes ligningen f(x)\cdot g(x)=0


Det gælder selvfølgelig også den anden vej med 

f(x)=0~~\Rightarrow~~ f(-1)=0~~\land ~~~f\left(\frac{1}{2}\right)=0


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. marts 2016 af SuneChr

f (x) opløses i faktorerne
2(x - 1/2)(x + 1)
g (x) opløses i faktorerne
(x + 3)(x - 1)
f (x)·g (x) opløses i faktorerne
2(x - 1/2)(x + 1)(x + 3)(x - 1)
Hvis bare én af disse faktorer er 0, er det hele 0. Det gør ingenting, at der er flere, der er 0.


Skriv et svar til: Løsning af ligning ved brug af nulreglen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.