Matematik

Betydning af p'(15) areal, bredde og højde af parabel

10. april 2016 af 123434 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 13

På billedet ses et "Pop-up-mål", hvor målrammen er en del af en parabel. I et koordinatsystem kan denne parabel beskrives ved ligningen y = -0,030x²+ 3,6x, hvor målrammen svarer til y ≥ 0 , og hvor x og y er angivet i cm.
a) Tegn parablen, og bestem målrammens højde og bredde.

Bredden er afstanden mellem parablens to skærringer med x-aksen

0=-0,030x2+3,6x

x=120

Parablen har rødder i x=-120 og x=120, og bredden af målrammen er dermed 240

Målrammens højde kan findes ved y-koordinaten til toppunktet

For at man kan finde y-koordinaten til toppunktet er man først nødt til at beregne x-koordinaten til toppunktet

y'=0

y'=-0,06x+3,6=0

x=60, dvs. x-koordinaten til toppunktet er 60

y-koordinaten til toppunktet findes ved at indsætte 60 på x's plads i forskriften for parablen

y=-0,030*602+3,6*60=108

Målrammen er 108 cm høj

b)

Bestem arealet af det område, som målrammen afgrænser(dvs. området i koordinatsystemet, der ligger mellem parablen og førsteaksen

1200∫(-0,030x2+3,6x)dx=8640

Opgave 2

Om en eksponentielt aftagende funktion f oplyses, at grafen for f går gennem punktet P(3,100) , og at halveringskonstanten er 47. 

T1/2=47

a=T1/2√1/2=0,9854

f(x)=b*0,9854x

100=b*0,98543

b=100/0,98543=104,51

f(x)=104,51*0,9854x

Opgave 3

Grafen for funktionerne f(x)=8-x2 og g(x)=xafgrænser i første og anden kvadrant et område M, der har et areal

Bestem arealet af m

Græserne beregnes ved f(x)=g(x)

8-x2=x2

x=-2 og x=2

Øvre grænse i x=2 og nedre grænse i x=-2

2-2∫(8-x2-x2)dx=21,3

Arealet er 21,3

Opgave 4

Afkølingen af en bestemt kop te kan beskrives ved funktionen 

Hvor t=antal minutter efter, at teen er blevet stillet til afkøling

H(t) er teens temperatur til tiden t 

H(t)=18+69*e-0,0491t

Bestem den hastighed, hvormed teens temperatur aftager efter 2 minutter

Beregner H'(2)

H'(2)=-12,68976

Teen aftager med 12,7 grader efter 2 minutter

Opgave 5

i stratosfæren kan trykket (målt i mb) for højden mellem 11 km og 25 km beskrives ved en funktion givet ved regneforskriften 
p(h)=226*e-0,157(h-11) 
hvor h angiver højden målt i km 
a)bestem tallet p'(15), og forklar, hvad dette tal angiver. 

p'(15)=-18,935

I 15 kilometers højde falder trykket med 18,935 mb

Jeg er i gang med noget repetition før eksamen, så det ville være mig en stor hjælp, hvis der lige var en, der kunne kigge det igennem

Tusind tak 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. april 2016 af Soeffi


Skriv et svar til: Betydning af p'(15) areal, bredde og højde af parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.