Kemi

beregn ph i føgende opløsninger

24. april 2016 af snylt (Slettet) - Niveau: C-niveau

Beregn pH i følgende opløsninger.

a) 0,1 mol/L saltsyre
b) 0,01 mol/L saltsyre
c) 0,001 mol/L saltsyre
d) 0,2 mol/L saltsyre
e) 0,3 mol/L saltsyre
f) 0,5 mol/L saltsyre

Jeg har brugt formlen ph= -log[H30+]

Har fået de her værdier.


a) 1
b) 2
c) 3
d) 0,70
e) 0,52
f) 0,30

Hvordan kan pH være sådan? Hvad er forklaringen?




Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2016 af Heptan

pH er en logaritmisk skala, dvs. når pH bliver 1 mindre, er det fordi der er 10 gange mere syre.

Man kan omskrive formlen til

[H3O+] = 10-pH


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. april 2016 af mathon

          pH=-\log\left ( 10^{-a} \right )=-(-a\cdot \log(10))=-(-a\cdot 1)=a

kort
          pH=-\log\left ( 10^{-a} \right )=a

og
          pH=-\log\left (b\cdot 10^{-a} \right )=-\log(b)+ a

               \log\left ( \left \{ \left. 2,3,5 \right \} \right. \right )=\left \{ \left. 0{.}3010,0{.}47712,0{.}69897 \right \} \right.


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. april 2016 af mathon

a) 10^{-1} M saltsyre        pH=1

                                                
b) 10^{-2} M saltsyre        pH=2


c) 10^{-3} M saltsyre        pH=3

d) 2\cdot 10^{-1} M saltsyre  pH=-0{,}3010+1=0{,}699\approx 0{,}70

e) 3\cdot 10^{-1} M saltsyre  pH=-0{,}4771+1=0{,}5229\approx 0{,}52

f) 5\cdot 10^{-1} M saltsyre   pH=-0{,}6990+1=0{,}301\approx 0{,}30 


Svar #4
24. april 2016 af snylt (Slettet)

Så, hvordan kan det være, at i a) er pH på 1 og i e) er den på 0,52. Er det fordi, at når pH er mindre end 1, er det mere syrer?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. april 2016 af Heptan

Ja, men det gælder generelt. Jo mindre pH er, desto surere (mere syre). Jo større pH er, desto mindre syre (dvs. mere basisk).


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. april 2016 af mathon

Bemærk
                      \log(x) er en voksende funktion
hvoraf
                      x_2>x_1\Rightarrow \log(x_2)>\log(x_1)

                      -\log(x) er en aftagende funktion
hvoraf
                      x_2>x_1\Rightarrow -\log(x_2)<-\log(x_1)
      og
                      \left [ H_3O^+ \right ] _2>\left [ H_3O^+ \right ] _1\Rightarrow pH_2<pH_1


Skriv et svar til: beregn ph i føgende opløsninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.