Kemi

Bestem hvor stort et volumen 0,0100M NaOH, der skal tilsættes.

09. oktober 2016 af elev998 (Slettet) - Niveau: A-niveau

pKs for butansyre er 4,8

Ks er 0,000016

Jeg har brug for hjælp til at beregne hvor et stort volumen 0,0100M NaOH der skal tilsættes til at få pH-værdien for pufferopløsningen til 5 ud fra 100ml 0,0100M butanopløsning?

Vedhæftet fil: udklip 2.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2016 af mathon

Pufferligningen giver:
                                          pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )
     dvs
                                          \frac{n_b}{n_s} =10^{pH-pK_s}

                                          \frac{n_b}{n_s+n_b} =\frac{10^{pH-pK_s}}{1+10^{pH-pK_s}}

                                          \frac{n_b}{n_{puffer}}=\frac{1}{1+10^{pK_s-pH}}

                                          n_b=\frac{1}{1+10^{pK_s-pH}}\cdot n_{puffer}

                                          n_b=\frac{1}{1+10^{4{,}8-5}}\cdot (0{,}00100\; mol)=6{,}13\cdot 10^{-4}\; mol

      n_{C_3H_7COO^-}={n_{NaOH}}^{tilsat}=V_{NaOH}\cdot \left ( 0{,}0100\; \tfrac{mol}{L}\right )=6{,}13\cdot 10^{-4}\; mol

                                                             V_{NaOH}^{tilsat}=\frac{6{,}13\cdot 10^{-4}\; mol }{0{,}0100\; \frac{mol}{L}}=6{,}13\cdot 10^{-2} L=61{,}3\; mL

                                                            
                                         

                                     


Svar #2
10. oktober 2016 af elev998 (Slettet)

Mange tak for hjælpen :-D


Skriv et svar til: Bestem hvor stort et volumen 0,0100M NaOH, der skal tilsættes.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.