Kemi

HVORDAN BEREGNER MAN pH for en stærk base??

17. oktober 2016 af HFNU (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der nogle som kan hjælpe mig med hvad denne formel betyder:     pH =  14 - pOH.

Hvordan kan jeg udefra dette regne pH for   >     0,001 M Ba(OH)2.

Jeg har set at det kan regnes ud på den her måde:

?pOH  =   -log ( x ·CB)

pOH =  -log( 2•0,001)

Jeg kan godt regne den ude herfra og forstår også de begge dele. Men det er bare mere formlen aller øvest jeg har svært ved at forstå, hvad betyder helt præcist.

Vil meget gerne have en simpel forklaring, hvis det kan lade sig gøre.

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2016 af BechHohen88 (Slettet)

Man definerer pOH som; 

pOH=-log[OH^-]

X'et i din formel angiver, at der kan være flere grupper hydroxid bundet til samme molekyle. Evaluér Ba(OH)2. Du kan se, at der er to OH pr. molekyle Barium. 

Med venlig hilsen

Rasmus Bech-Hohenberger


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. oktober 2016 af BechHohen88 (Slettet)

Den kemiske forklaring er, at man ved opløsning får; 

Ba(OH)_2 (s)\rightarrow Ba^{2+}(aq)+2\, OH^- (aq)

Med venlig hilsen

Rasmus Bech-Hohenberger


Svar #3
17. oktober 2016 af HFNU (Slettet)

Tak

Det jeg prøver at komme frem til er : Hvorfor formlen pOH for at regne en stærk base er   14 ?minus pOH.

?


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. oktober 2016 af Skaljeglavedinelektier

pH + pOH = 14 

Følgende reaktion kaldes for vands autohydronolyse:

2 H2O ? H3O+ + OH-

Ionproduktet for denne reaktion (Kw) er per definition:

Kw = [H3O+] · [OH-]

Eksperimentielt kan Kw bestemmes til 10-14 M2 ved 25°C. Vi tager logaritmen på begge sider:

log(10-14) = log[H3O+] + log[OH-] ⇔ -14 = log[H3O+] + log[OH-]

Vi ganger hver side med -1: 

14 = -log[H3O+] - log[OH-]

Da -log[H3O+] = pH og -log[OH-] = pOH fås:

14 = pH + pOH

Der kan med fordel tages -log med det samme, men det er ikke gjort her af forklarings grunde. 

Ud fra 14 = pH + pOH må der gælde:

pOH = 14 - pH og pH = 14 - pOH


Skriv et svar til: HVORDAN BEREGNER MAN pH for en stærk base??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.