Kemi

Hvad sker der med ligevægten, når trykket øges?

18. oktober 2016 af julielyck1996 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Jeg skal angive i hvilken retning, man vil se en forskydning, hvis trykket øges ved følgende ligevægt:

N2(g) + O2(g) -> 2 NO(g).

Jeg har dog skrevet, at der ikke sker nogle forskydning, da når trykket øges, vil gassernes aktuelle stofmængdekoncentrationer også øges, men da der er lige mange gasmolekyler på begge side, vil et øget tryk ikke bringe denne ligevægt ud i ikke-ligevægt. Er det rigtigt? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2016 af mathon

                                                            N_2\, _{\textit{(g)}}\; +\; O_2\, _{\textit{(g)}}\;\rightleftharpoons \; 2\, NO\, _{\textit{(g)}}\;

                  \left [ X \right ]=p_X\cdot \left (RT \right )^{-1}

hvoraf:
                  \frac{\left [ NO \right ]^2}{\left [ N_2 \right ]\cdot \left [ O_2 \right ]}=K_c

                  \frac{\left [ NO \right ]^2}{\left [ N_2 \right ]\cdot \left [ O_2 \right ]}=\mathbf{\color{Red} K_c}=\frac{{p_{NO}}^2\cdot (RT)^{-2}}{p_{ N_2}\cdot(RT)^{-1}\cdot p_{ O_2}\cdot(RT)^{-1} }=\frac{{p_{NO}}^{2}}{p_{N_2}\cdot p_{O_2}}=\mathbf{\color{Red} K_p}

ved trykforøgelse forøges partialtrykkene med samme faktor k.

hvoraf:
                 \frac{\left ({p_{NO}\cdot k} \right )^{2}}{p_{N_2}\cdot k\cdot p_{O_2}\cdot k}=\frac{{p_{NO}} ^{2}}{p_{N_2}\cdot p_{O_2}}=\mathbf{\color{Red} K_p}=\mathbf{\color{Red} K_c}

hvorfor ingen koncentrationsændringer finder sted dvs ingen ligevægtsforskydning finder sted.
              


Svar #2
19. oktober 2016 af julielyck1996 (Slettet)

Tak for hjælpen!

Skriv et svar til: Hvad sker der med ligevægten, når trykket øges?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.