Kemi

Elfenbens opgave

15. november 2016 af raketjohn24 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Elfenben fra elefanten består hovedsageligt af dentin, der har formlen: Ca_10(PO_4)_6(CO_3)*H_2O.

a) Hvilken ladning har Ca?

b) Hvilken oxidationstal har P og C?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. november 2016 af ChemistryIsKey

a) Calcium har i 99% af tilfældene ladningen +2, også hér (fordi det står i 2. gruppe i det periodiske system).

b)

Det er lettere at opdele stoffet i dets enkelte ioner, når man skal kigge på oxidationstallene. Herunder er phosphationen;

PO43-

Du ved at oxygen næsten altid har -2 i OT, og det samlede oxidationstal for en sammensat ion skal altid give ladningen af ionen (i dette tilfælde -3). Derfor kan du opstille følgende ligning;

     x - 2 · 4 = -3     <=>   x = 5

Så phosphor har et OT på +5. Herunder er carbonationen;

CO32-

Igen skal O have -2 og det samlede OT skal nu være -2 (pga. ladningen). Følgende ligning kan opstilles;

     x - 2 · 3 = -2     <=>     x = 4

Så carbon har et OT på +4.

:)


Svar #2
15. november 2016 af raketjohn24 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen


Skriv et svar til: Elfenbens opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.