Kemi

Beregn tilsat volumen HCl for at ændre pH i pufferopløsning

22. november 2016 af 321bj (Slettet) - Niveau: A-niveau

God aften alle sammen. Jeg sidder med en opgave i kemi, jeg ikke lige kan se, hvordan jeg skal løse.

Opgaven lyder: Man har en 500 mL pufferopløsning, der indeholder 0,15 M ethansyre og 0,2 M natriumethanoat.

a) Beregn pH i pufferopløsningen. Det har jeg så gjort vha. pufferligningen og fået pH = 4,885

b) pH ønskes ændret til 4,2 v. tilsætning af 0,1 M saltsyre. Beregn hvor stort et volumen saltsyre der skal tilsættes pufferopløsningen for at opnå den ønskede pH-værdi. Hvordan skal jeg løse denne opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. november 2016 af mathon

b)
              \frac{n_{CH_3COO^-}}{n_{CH_3COOH}}=10^{pH-4{,}76}

efter tilsætning af x mol 0{,}1\; M\; HCl

              \frac{0{,}100-x}{0{,}075+x}=10^{pH-4{,}76}\; \; \; \; \; \; 0<x<0{,}1

                 x=0{,}062209

Der skal tilsættes 0{,}062209 mol 0{,}1\; MHCl
dvs
               V=\frac{0{,}062209\; mol}{0{,}1\; \tfrac{mol}{L}}=0{,}62209\;L=622{,}09\;mL\; 0{,}1\; M\; HCl 


Skriv et svar til: Beregn tilsat volumen HCl for at ændre pH i pufferopløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.