Matematik

RSA: Beregn d

16. december 2016 af Mirandola (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Jeg skal udføre det sidste trin i RSA, algoritmen. Det volder mig problemer.

De andre trin er:

1. Vælg to primtal p og q, for hvilke n=pq. Her er valgt p=37 og q=43, n=1591.

2. Beregn φ(n)=(p-1)(q-1)=36*42=1512.

3. Vælg et heltal e, der er større end nul og mindre end φ(n), og som er primisk med φ(n). Her er valgt 659.

Hvordan beregner man d?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2016 af peter lind

Man bruger euklids udvidede algoritme


Svar #2
16. december 2016 af Mirandola (Slettet)

Ja, men hvordan? Kan ikke finde ud af det


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. december 2016 af peter lind

Du skal finde d så e*d = k*φ(n) +1

Euklids udvidede algoritme har som input to naturlige  tal a0 og a1 og leverer  to tal u og v så

u*a0+v*a1= sfd(a0, a1)  sætter du a0 = e, a1 = φ(n) og er sfd(a0, a1) kan du bruge u som d


Svar #4
16. december 2016 af Mirandola (Slettet)

I mit tilfælde, hvad er da a0 og a1


Svar #5
16. december 2016 af Mirandola (Slettet)

Hov, beklager. Forstår nu. tak


Svar #6
16. december 2016 af Mirandola (Slettet)

Hej. Jeg kan simpelthen ikke finde ud af, hvordan jeg skal bruge den algoritme til at bestemme d


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. december 2016 af peter lind

Hvad går galt ? Kender du ikke euklids udvidede algoritme ?


Svar #8
17. december 2016 af Mirandola (Slettet)

Jo, har set på den. Ved bare slet ikke, hvordan den skal bruges...


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. december 2016 af peter lind

så vagt et svar kan jeg ikke bruge til noget. Jeg skal vide præcist hvor det går galt. Med så vagt et svar kan jeg kun sige at du skal starte algoritmen med startdata e=659 og φ(n)=1512


Svar #10
17. december 2016 af Mirandola (Slettet)

Er det ikke noget med at man skal starte med den 'normale' algoritme, og så regne baglæns med den udvidede?


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. december 2016 af peter lind

Det er en måde at gøre det på


Svar #12
17. december 2016 af Mirandola (Slettet)

Startdata er indsat: u*659+v*1512=1, og jeg ønsker at bestemme u, hvad gør man herfra


Brugbart svar (0)

Svar #13
17. december 2016 af peter lind

Du skal ikke starte med det det skal ende med. Du skal sætte de pågældende data som start på euklids udvidede algoriteme


Skriv et svar til: RSA: Beregn d

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.