Matematik

3 grads polynomie

12. februar 2017 af Gierslev (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Find forskriften for et 3 grads polynomie med kun to rødder 4 & 6 og som i f(x)  x = 0 har værdien -7. Opgaven løst, men hvordan finder jeg forskriften for et andet polynomie med tilsvarende værdier 4 & 6 & -7?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2017 af SuneChr

p (x) = a(x - x1)(x - x2)(x - x3)        a ∈ R \ {0}
har rødderne  x1 , x2 og x3


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. februar 2017 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Hvis vi lader 4 være dobbeltrod, så har polynomiet forskriften:

P(x) = a*(x - 4)2(x - 6)

Vi bestemmer a:

P(0) = -7  <=>

a*(-4)2*(-6) = -7  <=>

a = 7/96

 

Hvis vi lader 6 være dobbeltrod:

P(x) = a(x - 4)*(x - 6)2

P(0) = -7  <=>

a(-4)(-6)2 = -7  <=>

a = 7/144

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. februar 2017 af StoreNord

spm 2)

f(x) = a(x-4)(x-6)(x+7)

f(0) =         a(x-4)(x-6)(x+7) = -7           hvad er så a, når x=0?


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. februar 2017 af SuneChr

# 3
a(- 4)(- 6)7 = - 7   ⇒   a = - 1/24


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. februar 2017 af StoreNord

Jeg ville nu sige:

a(- 4)(- 6)(x+7) = - 7   ⇒   a = - 1/24                         .)


Svar #6
13. februar 2017 af Gierslev (Slettet)

Find forskriften for et 3 grads plynomie med rødderne 4 & 6 (og ikke flere) og som i 0 antager værdien -7. Opgaven har jeg løst med enten 4 eller 6 som dobbeltrod og a hhv 7/96 & 7/144. Videre hedder opgaven: Find forskriften for et andet 3 grads polynomie der også har rødderne 4 & 6 (og ikke flere), og som i 0 antager værdien -7.

f(x)= -1/24(x-4)(x-6)(x+7)   giver et 3 grads polynomie x(0) = -7 og rødderne +4 & +6 samt -7, men der skal kun være to rødder. Hvordan ???


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. februar 2017 af StoreNord

f(x)   =  a (x - 4) (x - 6) (x - 6) = -7         find selv  a

f(x)   =  b (x - 4) (x - 4) (x - 6) = -7         find selv  b                      rødder kan godt være dobbelte.     :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. februar 2017 af StoreNord

Okay, jeg får foreløbig kun det samme som dig.               hmm


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. februar 2017 af GalVidenskabsmand (Slettet)

-7 skal ikke være en rod. Man får bare oplyst at f(0) = -7 for at kunne bestemme værdien af a.

Du har løst de to spørgsmål i opgaven. De to 3.gradspolynomier der bliver spurgt om er

f(x) = 7/96*(x - 4)2(x - 6)

g(x) = 7/144*(x - 4)(x - 6)2


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. februar 2017 af StoreNord

Tak. Det var lige det, je ville have sagt til #0.                   :)


Skriv et svar til: 3 grads polynomie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.