Kemi

alkoholernes opløselighed i vand

10. marts 2017 af Ever1998 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej folkens.

Jeg er i gang med en journal i kemi, hvor vi skal formulere en regel om, hvordan man kan forudsige noget om alkoholernes opløselighed i vand. 
vi skal også formulere en regel om, hvilke alkoholer man kan/ikke kan oxidere med kaliumpermanganat i en sur opløsning 

håber virkelig i kan hjælpe <3 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. marts 2017 af mathon

Jo længere carbonkæden i den hydrofobe gruppe er, desto mindre opløselig vil alkoholen være i vand. Det vil helt konkret sige, at hvis en alkohols hydrofobe gruppe består af 1- 3 carbonatomer pr. hydroxy-gruppe vil den være blandbar med vand.
Alkoholer hvis hydrofobe grupper består af mere end 4 - 5 carbonatomer pr. hydroxy-gruppe vil derfor ikke være blandbare med vand.


Svar #2
10. marts 2017 af Ever1998 (Slettet)

hvordan kan man så formulere en regel om, hvilke alkoholer man kan/ikke kan oxidere med kaliumpermanganat i en sur opløsning???


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. marts 2017 af janhaa

prim alkoholer =oks=> aldehyd =oks=> karboksylsyre

sek. alkoh =oks=> keton

tertiær alkohol  ikke oks.


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. marts 2017 af mathon

#3
        Det er ikke et spørgsmål, hvad alkoholen af Mn{O_4}^- oxideres til, men et spørgsmål om, hvilke alkoholer,
        der kan oxideres af Mn{O_4}^-.

        Mn{O_4}^-\, _{\textit{(aq)}}  befinder sig i vandfasen. Mulighed for oxidation kræver naturligvis, at alkoholen også
        befinder sig i vandfasen dvs er vandopløselig.

        Oxidation af alkoholer med Mn{O_4}^- er altså kun mulig med vandopløselige alkoholer - omtalt i #1.


Skriv et svar til: alkoholernes opløselighed i vand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.