Matematik

Spørgsmål angående: Alkohol og promille !

02. april 2017 af Alonely (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude, jeg undskylder ulejligheden men sidder med et matematisk spørgsmål jeg simpelhen ikke kan finde rundt i, og føler jeg har prøvet en del efterhånden - Derfor har jeg kommet til konklusion og vil spørge nogen herinde, og håbe at kunne få noget hjælp. 

Spørgmålet er ligeledes.. 
Du har købt en flaske pullimut (spiritus af dårlig kvalitet) på 0,7 liter med 40% alkohol. 
Hvor meget må du drikke før du når promillegrænsen på 0,5 - Det skal siges at du er en middelstor dreng, og derved forudsætter du har 6 liter blod i kroppen.


Resultatet skal gives i cl (centiliter)
_____________________________________________
Jeg håber det var til at forstå, og takker på forhånd. 

Forsat god dag! 
- Norakis


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. april 2017 af StoreNord

Du putter x liter pullimut à 40 % i blodet; altså           x*0,40 liter sprit.

Den færdige blanding fylder:     6 liter + x liter; altså     (6+x) liter ialt.

Alkohol-procenten\; bliver:\; \frac{x*0,4}{6+x}*1000=0,5

                                                          \\\frac{x*0,4}{6+x}*1000=0,5\Leftrightarrow \\400x=0,5(6+x)\Leftrightarrow \\800x=6+x\Leftrightarrow \\x=\frac{6}{799}=0,0075\; liter=0,75\; cl

Det var ikke meget. Har jeg virkelig regnet rigtigt?          :)


Svar #2
02. april 2017 af Alonely (Slettet)

Tusinde tak for dit hurtige og gennemarbejdede svar! StoreNord(Nørd :D) 

Det lader til at give mening, og jeg forstår det umiddelbart ! 
Jeg skal bare arbejde lidt mere med det, og så burde den være i skabet. 

Du må have en forsat go' aften! (:
- Norakis


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. april 2017 af SuneChr

Promillen o/oo for en person er et udtryk for, hvor mange 1000'dele af ens kropsvæske der er alkohol.
En promille på 1/2 betyder, at der er 1/2 g alkohol ud af 1000 g  væske i kroppen.
Mængden af kropsvæske er lidt forskellig, idet den for mænd er ca. 68% af kropsvægten og
for kvinder ca. 55% af kropsvægten.
Massefylden for alkohol er 0,789 g/ml
Alkoholforbrændingen er ca. 0,15 o/oo pr. time
Alkoholpromillen for mænd beregnes således som:
        [(ml indtaget alkohol)·0,789 g/ml ] / [(vægt i kg)·0,68] - 0,15 o/oo pr. time
        og for kvinder er det 0,55 i stedet for 0,68.
At kvinder har relativ mindre kropsvæske forklarer, at promillen hos kvinder stiger hurtigere ved
samme alkoholindtag end som hos mænd.
 


 


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. april 2017 af SuneChr

Lad os tage en gennemsnits ung mand på 18 år, 179 cm høj og 64 kg.
Hvor mange cl af indholdet i flasken, nævnt i # 0, har han drukket, hvis hans promille er 1/2 ?
Da har man ligningen for indtagelse af v ml *)

\frac{v\cdot 0,4\cdot 0,789}{64\cdot 0,68}=\frac{1}{2}         ⇒         v = 68,9 ml     ⇒     v = 6,89 cl     ca. 1/10 af flasken.
*) v ml er den reelle væskemængde, der indtages og ikke alene den rene alkohol.


Skriv et svar til: Spørgsmål angående: Alkohol og promille !

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.