Fysik

Fysik hjælp er nødvendigt

03. april 2017 af desperateg (Slettet) - Niveau: C-niveau

a) bestem lydens fart i atmosfærisk luft, når temperaturen er -14*C

Jeg har skrevet:

v_lyd=333(kvadratrod)((-14-273)/273) 

er det rigtigt??

b) bestem temperaturen i atmosfærisk luft, når lydens fart er 350 m/s


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2017 af mathon

benyt den approksimerede formel:

                       v=\left (332\; \tfrac{m}{s} \right )+\left (0{,}6\; \tfrac{m}{s\cdot ^\circ C} \right )\cdot t


Svar #2
04. april 2017 af desperateg (Slettet)

men hvor kommer de tal fra eller hvordan skal jeg bruge dem?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. april 2017 af mathon

Brug:
a) bestem lydens fart i atmosfærisk luft, når temperaturen er -14*C

                       v=\left (332\; \tfrac{m}{s} \right )+\left (0{,}6\; \tfrac{m}{s\cdot ^\circ C} \right )\cdot t

                       v=\left (332\; \tfrac{m}{s} \right )+\left (0{,}6\; \tfrac{m}{s\cdot ^\circ C} \right )\cdot{(-14\; ^\circ C)}=323{,}6\; \tfrac{m}{s}

                    
                 


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. april 2017 af mathon

Brug:

b) bestem temperaturen i atmosfærisk luft, når lydens fart er 350 m/s

                       v=\left (332\; \tfrac{m}{s} \right )+\left (0{,}6\; \tfrac{m}{s\cdot ^\circ C} \right )\cdot t

                       t=\frac{v-\left ( 332\; \tfrac{m}{s} \right )}{0{,}6\; \tfrac{m}{s\cdot ^\circ C}}

                       t=\frac{\left (350\; \tfrac{m}{s} \right )-\left ( 332\; \tfrac{m}{s} \right )}{0{,}6\; \tfrac{m}{s\cdot ^\circ C}}=30^\circ C


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. april 2017 af mathon

Udledelsen ligger ud over dit pensum.


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. april 2017 af mathon

…men i forkortet udgave:

                                           v_{luft}=\left (332\;\tfrac{m}{s} \right )\cdot \sqrt{1+\tfrac{t}{273\; ^\circ C}}

samt for x<<1
                                   \sqrt{x+x}\approx 1+\tfrac{1}{2}x

                                           v_{luft}=\left (332\;\tfrac{m}{s} \right )\cdot \left ( 1+\tfrac{1}{2}\cdot \tfrac{t}{273\; ^\circ C} \right )

                                           v_{luft}=\left (332\;\tfrac{m}{s} \right )+\left (0{,}6\; \tfrac{m}{s\cdot ^\circ C} \right )\cdot t
              


Skriv et svar til: Fysik hjælp er nødvendigt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.