Matematik

Differentialligning spørgsmål

14. april 2017 af larsnyborgpedersen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Spørgsmål: Bestem et andengradspolynomium, der er løsning til differentialligningen:

f '(x) = -y + 3x^2 - 10

Hvordan skal jeg bære mig ad med at løse denne opgave? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. april 2017 af peter lind

Gæt på en funktion af formen y= a*x2+b*x +c og sæt ind i ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. april 2017 af mathon

             y=ax^2+bx+c      

                  y{\, }'=2ax+b
hvoraf:
                 y{\, }'=-y+3x^2-10        

                 2ax+b=-ax^2-bx-c+3x^2-10

                 2ax+b=(3-a)x^2-bx+(-c-10)

ligheden kræver:

                 a=3\; \; \wedge\; \; -b=2a\; \; \wedge\; \;b=-c-10

                 a=3\; \; \wedge\; \; b=-6\; \; \wedge\; \;c=-10-(-6)

                 a=3\; \; \wedge\; \; b=-6\; \; \wedge\; \;c=-4

             y=3x^2-6x-4      


Svar #3
15. april 2017 af larsnyborgpedersen (Slettet)

Men jeg forstår det stadig ikke helt..

Hvis jeg differentere 3x^{2}-6x-4, så får jeg det til 6x-6.

Og hvordan kan jeg nogensinde få et andengradspolynomium til at give noget i anden potens når det bliver differentieret? Det skal jo give -y-3x^{2}-10


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. april 2017 af peter lind

Venstre side bliver et 1. gradspolynomium

Det gør højre side også idet a er valgt så de to 2. gradsled går ud mod hinanden idet  -y indeholder -3x2


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. april 2017 af mathon

                                      venstre side               højre side      

       f{\, }'(x)\! \! :                   6x-6                      -3x^2+6x+4+3x^2-10

                                     6x-6                       6x-6                                              


Skriv et svar til: Differentialligning spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.