Fysik

Hubbles lov

20. august 2017 af SY12 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan fortælle mig hvordan jeg laver denne opgave

Figuren viser et galaksespektrum med linjerne for Ca-K og Ca-H. Linjernes bølgelængder i laboratoriet er  [\lambda_{\text{K}}]  = 393,4 nm og  [\lambda _{\text{H}}]  = 396,8 nm (laboratoriebølgelængderne).

Aflæs de to linjers observerede bølgelængder, og beregn rødforskydningstallet z og galaksens fart.

Beregn afstanden til galaksen, når Hubble­konstanten er H = 71 km/s pr. Mpc.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2017 af Jerslev (Slettet)

Hvad tænker du selv?

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. august 2017 af mathon

Hvad skyldes forskellen i bølgelængden målt i laboratoriet og bølgelængden aflæst på galaksespektret?


               \small z=\frac{\lambda -\lambda _o}{\lambda _o}

              \small \small \small v=c\cdot z

              \small d=\frac{v}{H}
             


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. august 2017 af Number42 (Slettet)

Rødforskydning skyldes enten at galaksen bevæger sig eller at den bare er langt væk og universet har udvidet sig siden lyset blev udsendt.

hvilken formel man skal bruge afhænger af hvorlangt væk den er. For galakser tæt på er det en doplereffekt og rødforskydningen er ret lille.

Hvis man bruger Hubbles lov giver det en maksimal afstand på 650 millioner lysår. 

Det vides ikke hvad de observerede linier angiver i denn opgave.

1+z er forholdet mellem hvor galaksen er nu og hvor den var da lyset blev udsendt for kosmologisk rødskift.

v = c z gælder også kun for lave hastigheder.


Skriv et svar til: Hubbles lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.