Kemi

Beregning af pH

03. september 2017 af Stræbende - Niveau: A-niveau

Kan ikke finde ud af følgende opgave:

Hvad er pH i en 10,0 % NaOH, når det vides at densiteten = 1,1089 g/mL


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. september 2017 af janhaa

anta 1 L NaOH (100 % ) => m = 1108,9 g

m2 = 110,9 g (10 %)

V = 1 L

M = m/n => n= m/M = 110,9/40 = 2,77 mol

[NaOH] = n/V = 2,77 M

pH = 14,44


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. september 2017 af mathon

eller noteret:
                         \small \left [ OH^- \right ]=p\cdot 10^{-2}\cdot \frac{\rho }{M}=10\cdot 10^{-2}\cdot \frac{1108{.}9\; \tfrac{g}{L}}{40{.}00\; \tfrac{g}{mol}}=2{.}77225\; M
ved 25°C:
                         \small \left [ H_3O^+ \right ]=\frac{10^{-14}\; M^2}{\left [ OH^- \right ]}=\frac{10^{-14}\; M^2}{2{.}77225\; M}=3{.}60718\cdot 10^{-15}\; M

                         \small pH=-\log\left ( \left [ H_3O^+ \right ]/M \right )=-\log\left (3{.}60718\cdot 10^{-15}\right)=14{.}44


Svar #3
05. september 2017 af Stræbende

Hvorfor er det at den ved 100% har en masse på 1108,9 g og ved 10 % har en masse på 110,9 g. Er massen afhængig af procenten? Og hvad er volumen ved beregning af koncentration af natriumhydroxid? Jeg forstår ikke helt de her slags procent-syre-base opgaver.


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. september 2017 af mathon

densiteten af 10% NaOH-opløsning:

                \small 1{.}1089\; \tfrac{g}{ml}=1{.}1089\; \tfrac{g}{10^{-3}\; L}=1108{.}9\; \tfrac{g}{L}


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. september 2017 af mathon

                                     Sammenhængen mellem molaritet og masseprocent

Massen af opløst stof i en p% opløsning mrf volumen V:

                         \small m_{stof}=V\cdot \rho \cdot p\cdot 10^{-2}

antal mol opløst stof:

                         \small n=\frac{m}{M}=\frac{V\cdot \rho \cdot p\cdot 10^{-2}}{M}

opløsningens molaritet:

                         \small c=\frac{n}{V}=\frac{V\cdot \rho \cdot p\cdot 10^{-2}}{M\cdot V}

                         \small c= p\cdot 10^{-2}\cdot \frac{\rho}{M}


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. september 2017 af mathon

#5
         mrf → med


Skriv et svar til: Beregning af pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.