Fysik

Energi

05. september 2017 af Stats - Niveau: C-niveau
Jeg har tænkt over noget... hvordan kan de være, at fotoner ikke har en masse - men alligevel har fotoner en Energi? Burde det ikke være i modstrid med Einsteins E=mc^2

(Nu er jeg overhovedet ikke et geni inde for fysik(og så meget andet))

Brugbart svar (1)

Svar #1
05. september 2017 af AngelOneOne

Hej,

Fra Illustreret Videnskab:

Hvor meget vejer lys?
Når man læser om sorte huller, får man at vide, at selv lys ikke kan undslippe. Det må betyde, at lys har en masse. Så hvor meget vejer lys?

Lys påvirkes ganske rigtigt af et tyngdefelt. Samtidig fremgår det af lærebøgernes redegørelse for lysets egenskaber, at lyspartikler (fotoner) ingen masse har! For at forene disse to tilsyneladende modstridende udsagn må man huske, at fotoner i hvert fald indeholder energi. Ifølge Einsteins berømte ligning E = mc2 er masse og energi to sider af samme sag. Lærebogen skal forstås på den måde, at fotoner ingen hvilemasse har. Deres masse er udelukkende knyttet til bevægelsesenergien. Og da fotoner aldrig ligger stille, men altid udbreder sig med knap 300.000 kilometer i sekundet, vil de i mange henseender opføre sig som alle de andre egentlige partikler fra fysikkens mangeartede menageri. Det gælder også, når lys er i nærheden af et sort hul. Ligesom andre partikler vil lys ikke kunne undslippe. Det skyldes dog ikke nødvendigvis, at lys har masse. Ifølge Einsteins almene relativitetsteori skal tyngdefeltet nemlig opfattes som en krumning af tid og rum. Partiklernes baner er givet ved, at den tilbagelagte vej skal være den kortest mulige. Nær et sort hul er rumtiden så krum, at alting bliver fastholdt inden for et begrænset område. For mere almindelige tyngdefelter er der dog forskel på lyspartikler og andre partikler. Ved for eksempel en solformørkelse kan man måle, at fotoner afbøjes på en anden måde end andre partikler – fordi lys ikke har nogen hvilemasse. Konklusionen bliver altså, at lys ikke vejer noget i traditionel forstand, men dog har en form for masse, der er knyttet til bevægelse.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #2
05. september 2017 af Stats

Så det er ligesom hvis man var i rummet og man ville vande blomster... Hvis du ikke åbner for vandet, så ville vandet føles som en masse på 0. Men tænder man for vandet, så vil strålen (bevægelsen i vandet) skubbe til blomsterne og dermed "have en kraft" som kunne ses som en masse.
- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (2)

Svar #3
05. september 2017 af AngelOneOne

Hej,

Well - Almen og speciel relativitetsteori er nogle temmelig indviklede begreber. På en måde kan man vel godt betragte dit eksempel som værende en nogenlunde analogi. Lyset (fotoner) har ikke en hvilemasse, som alle andre partikler har (ish), men kan udøve effekter på andre objekter og partikler (og dem mod fotoner) der er lig med masses indvirkninger, når fotonerne er i bevægelse.

Med andre ord, hvis en foton stod stille, ville den ikke veje noget - men når den bevæger sig, har den en form for masse, der er knyttet til denne bevægelse.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #4
05. september 2017 af Stats

Ok tak.. :-)
- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: Energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.