Kemi

STX Kemi A Eksamen 16. august 2006 HJÆLP

11. september 2017 af hjælp1212 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Er der muligvis nogle der ligger inde med besvarelsen for STX Kemi A Eksamen 16. august 2006?


Svar #2
11. september 2017 af hjælp1212 (Slettet)

Har problemer med opgave 3. Ved ikke rigtig hvordan jeg skal bære mig ad med at lave den ://

Og har ikke en bruger til studienet.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. september 2017 af alexandersvanholm

Skriv opgaven op her så vi kan hjælpe dig.

Mvh,
Alexander


Svar #4
11. september 2017 af hjælp1212 (Slettet)

Opgaven er rimelig lang men den lyder følgende:

Bronopol er et stof, som på grund af dets konserverende virkning har mange forskellige anvendelsesområder. Forbruget på verdensplan er stort, idet bronopol bl.a. anvendes i farver og lakker, rengøringsmidler, flydende sæbe, shampoo og kosmetik samt inden for landbrugssektoren.

En elementaranalyse af bronopol viser, at molekylet indeholder

18,02 % C

3,02 % H

39,95 % Br

7,00 % N

32,00 % O

a) Vis, at den empiriske formel for bronopol er C3H6BrNO4.

7,156 g bronopol opløses i 100 g vand. Opløsningens frysepunkt er 0,666 K lavere end frysepunktet for vand.

b) Bestem molekylformlen for bronopol.

En vandig opløsning af bronopol er hverken sur eller basisk.
Bronopol indeholder en eller flere hydroxygrupper, og antallet af hydroxygrupper i mo- lekylet bestemmes ved følgende generelle metode.

Et overskud af ethanoylchlorid, CH3COCl, reagerer med hydroxygrupper, R-OH, og forenklet kan reaktionsskemaet skrives

CH3COCl + R-OH → CH3COOR + HCl (I) Når reaktion (I) er forløbet til ende, tilsættes vand, som reagerer med overskuddet af

ethanoylchlorid
CH3COCl + H2O → CH3COOH + HCl (II)

Den samlede mængde saltsyre og ethansyre, som er dannet ved de to reaktioner, be- stemmes ved titrering med en opløsning af natriumhydroxid.
Til analysen afvejes 0,623 g bronopol. Efter endt reaktionsforløb forbruges 24,1 mL 1,00 M NaOH ved titreringen.

Proceduren gentages med præcis samme mængde ethanoylchlorid, men der tilsættes ikke bronopol.
I dette tilfælde forbruges 30,4 mL 1,00 M NaOH ved titreringen.

c) Vis, at bronopolmolekylet indeholder to hydroxygrupper.


Det oplyses yderligere, at bronopol kun indeholder primære alkoholgrupper.

Der er ingen asymmetriske carbonatomer i bronopol.

d) Opskriv en formel, der viser strukturen af bronopol, idet du begrunder dit løsningsforslag.

Reaktion (I) forløber normalt til ligevægt. Men ved den benyttede analysemetode forlø- ber reaktionen fuldstændigt, fordi der er tilsat pyridin.

(se vedhæftede billede)

e) Forklar, hvorfor pyridin bevirker, at reaktion (I) forløber fuldstændigt. 


Svar #5
11. september 2017 af hjælp1212 (Slettet)

Please nogle der kan hjælpe??


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. september 2017 af janhaa

a) anta 100 g

n(C) = 1,5 mol

n(O) = 2 mol

n(H)= 3 mol

n(N)= 0,5 mol n(Br), så:

C : O : H : N : Br = 3 : 4: 6 :1 : 1 


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. september 2017 af janhaa

b)

frysepunktsnedsenkningen
     er
                                          ΔT(F) = (1,86 (kg/mol)·K)·m                   ( m er molaliteten )

                                          0,666 K = (1,86 (kg/mol)·K)·m

                                          m = (0,666 K) / ((1,86 (kg/mol)·K) = 0,358 mol/kg
hvoraf
                                          71,56 g/kg = m = 0,358 mol/kg
dvs
                                          0,3581 mol = 71,6 g

                                          1 mol = (71,56 g) / 0,3580= 199,85 g
                                     
                                                 massen av et molekyl på empirisk formel:                                        

 = 199,99 u


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. september 2017 af janhaa

e)

kopiert fra SP:

Pyridin er en svag base og HCl er en stærk syre. Det fører til, at de reagerer fuldstændigt, fordi ligevægtskonstanten er stor.


Svar #10
11. september 2017 af hjælp1212 (Slettet)

Tusinde tak!

Men er #6 og #7 så svarene bare på a og b?


Skriv et svar til: STX Kemi A Eksamen 16. august 2006 HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.