Matematik

Statestik i R. Normalfordelinger.

10. oktober 2017 af Luxiee (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har et spørgsmål som jeg skal løse med programmet R. 

Jeg ved at en bjælke som mean er 3000 lang og har en varians på 3. 

Samtidig ved jeg at jeg har en bjælke som mean er 2900 lang. 

Jeg skal bestemme dennes varians, således at der er 99% sandsynlighed for at der er mellem 90 og 110 forskel i de to bjælkes længde. 

med andre ord:       90 <L1 - L2 < 110. 

Jeg kan simpelthen ikke få et tal som giver mening. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. oktober 2017 af SådanDa

L1~N(3000, 3), L2~N(2900, x), L=L1-L2~N(100, 3+x). Så kan man standardisere L:

Ls=(L-100)/√(3+x)~N(0,1).  Måske du kender 99,5%-fraktilen i sådan en. Ellers kan man skrive qnorm(0.995,0,1) i R.

Vi får altså at -2,575829<Ls<2,575829 med 99% sandsynlighed. Så vi kan her blot regne baglæns.

-2,575829*√(3+x)+100<L<2,575829*√(3+x)+100

Så vi vil altså have at -2,575829*√(3+x)+100=90 og 2,575829*√(3+x)+100=110

Det løses til x=12,0718285

Dette kan eventuelt bekræftes via simulation i R.


Svar #2
11. oktober 2017 af Luxiee (Slettet)

Har selvfølgelig skrevet varians, og ikke standard fordeling.. My bad!!
De 3 har været en standard fordeling. Der er heldigvis ikke så svært at regne om :)

Hvis jeg tager din sidste ligning "-2,575829*√(3+x)+100=90"
og skriver: "-2,575829*√(9+x)+100=90"
og løser for x, så får jeg et svar lige over 6, som altså giver mig en sd på:

sd = √6.07 = 2.46. 
Kan det passe, at jeg altså har de to bjælker med 

1:N(L=3000 ,sd=3.00)
2:N(L=2900, sd=2.46)
som overholder førnævnte betingelse? Jeg synes det ser meget realistisk ud :)

Du snakker om en simulation i R som jeg ikke har kunnet få til at køre. Man er vel ny i R :(


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. oktober 2017 af SådanDa

Ja, det ser fornuftigt ud. Jeg har skrevet noget meget simpel kode:

n=100000
L1=rnorm(n,3000,3)
L2=rnorm(n,2900,2.46)
L=L1-L2
antal = 0
for(i in L){
  if((i<110)&(i>90)){
    antal = antal+1
  }
}
andel = antal/n

Som blot fortæller hvor stor en del af 100000 udtræk af de to fordelinger som overholder betingelsen. Det passer meget godt med 99%


Skriv et svar til: Statestik i R. Normalfordelinger.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.