Matematik

Definitionsmængde for funktion

31. oktober 2017 af ulili (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. 

Har 2 spørgsmål, men lige nu må i nøjes med et enkelt.

Har den her funktion, og skal finde definitionsmængden.

??(??) = ?? ^3−2?? ^2−11??+12/?? ^2−??−12 

Jeg skal som det første bestemme definitionsmængden, men i mine øjne er det en lidt komlpiceret opgave. 

Jeg er med på at der ikke må stå 0 i nævneren, men hvordan finder jeg lige frem til hvilket tal der gør at nævneren bliver 2?

Findes der nogen formel for at finde dm?

Ellers bare alt den hjælp i kan give mig :)


Svar #1
31. oktober 2017 af ulili (Slettet)

I får lige funktionen igen her, der gik noget galt.

f(x) = x^3-2x^2-11x+12/x^2-x-12


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. oktober 2017 af peter lind

Har du ikke glemt nogle parenteser ellers du må ikke dividere med 0


Svar #3
31. oktober 2017 af ulili (Slettet)

Nej, jeg magler ikke nogle paranteser, men hvordan finder jeg ud af hvilket tal der gør at nævner bliver 0?


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. oktober 2017 af peter lind

så er nævneren x2 og den er 0 for x=0


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. oktober 2017 af fosfor (Slettet)

Hvis der ikke mangler parenteser er det meget mærkeligt skrevet, da x ledene kan lægges sammen til et:

\\f(x) = x^3-2x^2-11x+\frac{12}{x^2}-x-12\vspace{0.18cm}\\\text{ }\hspace{0.66cm}=x^3-2x^2-12x+\frac{12}{x^2}-12


Svar #6
31. oktober 2017 af ulili (Slettet)

sry, my bad. f(x) = (x^3-2x^2-11x+12)/(x^2-x-12)


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. oktober 2017 af peter lind

Løs ligningen x2-x-12 = 0


Svar #8
31. oktober 2017 af ulili (Slettet)

For mig at se er der ikke så meget at løse, andet end d=49

Men hvad hjælper det mig?


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. oktober 2017 af peter lind

Du skal ikke blot finde deskriminanten. Du skal finde de x der gør polynomiet 0. Definitionsmængden er de reelle tal bortset fra de x'er


Svar #10
31. oktober 2017 af ulili (Slettet)

Jamen forstår ikke hvordan jeg gør det?
Er virkelig lost, gik dog ellers godt med opgaven her til. :/


Brugbart svar (0)

Svar #11
31. oktober 2017 af fosfor (Slettet)

x^2-x-12 = 0   løses med formlen x=\frac{\pm \sqrt{d}-b^2}{2a}


Svar #12
31. oktober 2017 af ulili (Slettet)

-3 og 4, vil det så sige at alle tal fra minus uendelig til og med -3, og alle tal fra 4 og opefter er dm?


Brugbart svar (0)

Svar #13
31. oktober 2017 af fosfor (Slettet)

(-3, 4) er også med i dm:

dm(f) = (-∞, -3) ∪ (-3, 4) ∪ (4, ∞)       hvor ∪ betyder foreningsmængde (engelsk: union)


Brugbart svar (0)

Svar #14
31. oktober 2017 af peter lind

Nej alle tal med undtagelse af -3 og 4. Det er jo netop for disse tal at du kommer til at dividere med 0


Svar #15
31. oktober 2017 af ulili (Slettet)

Nu får jeg så to forskellige svar, hvilket af jeres svar er det rigtige?

Og tusind tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
31. oktober 2017 af SuneChr

Kan kort og utvetydigt skrives som
R \ {- 3 ; 4}


Svar #17
31. oktober 2017 af ulili (Slettet)

tak :)


Svar #18
31. oktober 2017 af ulili (Slettet)

derudover er -3 og 4 vel også nul punkterne?


Brugbart svar (0)

Svar #19
31. oktober 2017 af fosfor (Slettet)

nulpunkter for x^2-x-12

ikke for f, som der spørges til


Svar #20
31. oktober 2017 af ulili (Slettet)

tænkte jeg nok

er der en smart måde at finde nulpunkter for en bræk på? :)


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.