Fysik

En kugle med massen ”m” er ophængt i en snor

06. december 2017 af Kristensenalex - Niveau: A-niveau

Håber at i kan hjælpe


En kugle med massen ”m” er ophængt i en snor.

Akslen som snoren er fastgjort til roterer med ”n” omdrejninger.

Snorkraften F = 336 N

Afstanden fra akslen  r = 120 cm

n = 50 o/min

Tyngdeaccelerationen; g = 9,82 m/s2

Find massen af kuglen. 

Vedhæftet fil: 1.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2017 af Sveppalyf (Slettet)

Hvis vi kalder vinklen mellem snoren og vandret for v, så har vi

F*sin(v) = mg

F*cos(v) = m(2πn)2r

Altså to ligninger med to ubekendte. Du skal nok bruge et CAS-værktøj til at finde m.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. december 2017 af Eksperimentalfysikeren

Kvadrer begge ligninger og læg dem sammen. Isoler m2 og uddrag kvadratroden.


Svar #3
09. december 2017 af Kristensenalex

Jeg kan ikke se hvad i mener :-( 


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. december 2017 af Eksperimentalfysikeren

Om formlerne i #1:

Der er to kræfter, der påvirker kuglen, nemlig tyngdekraften og snorekraften. Summe af disse kræfter giver centripetalacellerationen i cirkelbevægelsen. Tyngdekraften er lodret nedad, snorekraften går lang snoren og centripetalkraften er vandret. Tilsammen danner de en retvinklet trekant, der har hypotenuse parallelt med snoren. Den har derfor en vinkel, der er v, mellem centripetalkraften og vandret. For en retvinklet trekant gælder, at hypotenusen gange sinus til en af de spidse vikler (her vinel v) er lig med længdenaf den omdstående katete. Heraf fås den første ligning. Tilsvarende er hypotenusen gange cosinus til v lig med den hosliggende katete. Heraf den anden ligning.

Hvis du kvadrerer begge ligninger og lægger dem sammen, kan du sætte F udenfor en parentes på venstre side og m udenfor en parentes på højre side. Reducer nu indholdet i de to parenteser. Så kan du klare resten ved en division.


Skriv et svar til: En kugle med massen ”m” er ophængt i en snor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.