Fysik

Vands damptryk

02. januar 2018 af pigen001 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Vands damptryk ved 35 oc kan ved interpolation beregnes til at være...?

7725 Pa
4242 Pa
772,5 hPa
6,274 KPa
5,693 kPa 
 

Hvordan beregnet dette? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. januar 2018 af mathon

\small \textup{Du har ikke medskrevet temperaturintervallerne.}


Svar #2
02. januar 2018 af pigen001 (Slettet)

Jeg har en hel tabel i en bog med forskellige tal, men ved ikke helt hvilket tal jeg skal bruge?   

Vands damptryk ved 35 oC:
p/pa = 4242
p/Torr = 31,82
densitet = 0,9956

 Vands damptryk ved 37oC
p/Pa: 6274
p/Torr; 47,07
densitet: 0,99336        


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. januar 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Når tabellen oplyser damptrykket ved 35oC, så skal du ikke interpolere. Damptrykket ved 35oC er jo angivet til at være 4242 Pa, så det er det rigtige svar.

Interpolation bruger du når du vil slå noget op i en tabel men den indgangsværdi du har ikke forekommer i tabellen. Lad os sige at du vil slå densiteten for et eller andet stof ved 23oC op, men tabellen oplister kun densiten ved ....15oC, 20oC, 25oC, 30oC osv. Så er det at du skal interpolere mellem værdierne for 20oC og 25oC for at få en tilnærmet værdi for densiten ved 23oC.


Svar #5
02. januar 2018 af pigen001 (Slettet)

Hmm underligt, jeg svarede nemlig også 4242Pa hvilket så var forkert 

Det skulle gerne give 5,693 kPa ifølge rettearket 


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. januar 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Jeg har lige kigget i en damptrykstabel jeg har, og jeg tror at der er en trykfejl i din tabel. Hvis du ændrer de 35oC i din tabel til 30oC, så passer din tabel nogenlunde med min tabel.

Altså du har

30oC: 4242 Pa

37oC: 6274 Pa

og så skal du interpolere. Du bemærker at 35o ligger 5/7 af vejen fra 30o til 37o, så du tager 5/7 af forskellen mellem P(30oC) og P(37oC) og lægger dette til P(30oC). (Med andre ord har du antaget at damptrykket varierer lineært fra 30 til 37oC.)

P(35oC) ≈ P(30oC) + 5/7 * (P(37oC) - P(30oC))  = 4242 Pa + 5/7 * (6274 Pa - 4242 Pa) = 5693 Pa = 5,693 kPa


Svar #7
03. januar 2018 af pigen001 (Slettet)

super, mange tak for hjælpen :D 


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. januar 2019 af Lara45

#6 Hvordan bemærker du 5/7, kan du prøve at uddybe det lidt. Jeg forstår det ikke

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #9
11. januar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Ved 30o er damptrykket 4242 Pa.

Hvis temperaturen steg til 37o, så ville damptrykket vokse med (6274 - 4242) = 2032 Pa.

Men temperaturen stiger kun til 35o, dvs. kun (35o - 30o)/(37o - 30o) = 5/7 af temperaturstigningen fra før. Derfor vokser damptrykket også kun med 5/7 af værdien fra før. Så vi har

P(35o) = 4242 + 5/7 * 2032 = 5693 Pa


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. januar 2019 af Lara45

#9 Tusind tak det giver mening nu


Skriv et svar til: Vands damptryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.