Fysik

Hvad kan man sige om en guitar, som er fysikfagligt?

14. januar 2018 af annahansen2 - Niveau: B-niveau

Hej 

Hvordan kan man bruge nogle af nedenstående begreber, når man omtaler en guitar?

Frekvens, bølgelængde, bølgers udbredelsesfart. Stående bølger, lydbølger, strengeinstrumenter. Interferens.

På forhånd tak. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. januar 2018 af Sveppalyf


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. januar 2018 af Eksperimentalfysikeren

Frekvenserne af strengenes grundtoner, bølgeængderne af grundtonerne, bølgehastigheden på alle strengene. Hvilke stående bølger kan der være på en enkelt streng. Overtoner og flageoletter. De sidste fremkommer ved at man samtidig med anslaget af en streng rører let ved den ved midten, en trediedels- eller en fjerdedelspunktet. Derved stoppes grundtonen og en del af overtonerne. Det benyttes dels som virkemiddel og dels til stemning af guitaren. Frekvensændring ved nedtrykning af strenge mod gribebrættet (ikke at forveksle med halsen).

To hovedklasser af strengeinstrumenter: 1. Harpeklassen, hvor man har en streng for hver tone, og 2. Lyreklassen, hvor man kan ændre tonen ved at trykke strengen mod underlaget.

De fleste strengeinstrumenter i lyreklassen har en en form for hulrum, kaldet kroppen, en stang, kaldet halsen, og et hoved. Strengene er udspændt mellem hovedet og en strengeholder, der er fastgjort til kroppen. De passerer stolen, der hviler på kroppens sangbund (også kaldet dækket), hvor svingningerne oversøres fra strengene til sangbunden. I den anden ende går de over sadlen, der sidde ved overgangen mellem halsen og hovedet. Mellem halsen og strengene er der normalt et stykke tyndt hårdt træ, gribebrættet, der kan tåle sliddet fra de nedtrykkede strenge. På violinfamilien går gribebrættet et stykke ind over dækket. På spanske guitarer ligger gribebrættet ind til dækket mellem enden af halsen og lydhullet.

Der kan opstå interferens mellem de svingninger, der kommer fra forskellige strenge. Det gælder især instrumenter, hvor strengene er ordnede i kor, f.eks. den tolvstrengede guitar, hvor der er 6 kor med hver 2 strenge. De højeste af disse strenge er stemt parvis ens, men de dybe er stemt med oktavspring.

På en almindelig spansk guitar kan man frembringe samme tone på forskellige strenge. Gør man det samtidig, kan der fremkomme interferens. Det kan give lyden en særlig karakter.


Svar #3
14. januar 2018 af annahansen2

#1, #2, Mange tak for brugbare svar.


Skriv et svar til: Hvad kan man sige om en guitar, som er fysikfagligt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.