Fysik

Hjælp til at tegne graf udfra tabel

09. marts 2018 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Er der nogle, der kan hjælpe med opgaven på vedhæftet billede. 

Jeg skal tegne en graf ud fra tabellen, men skal jeg omregne tallene eller? 

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. marts 2018 af mathon

\small \textup{Hvis tiderne kvadreres, har du en tabel over\textbf{ s} og } \mathrm{\mathbf{t^2}}\textup{ og vil derved kunne opn\aa \ en line\ae r funktion:}

                        \small s=k\cdot t^2       \small \textup{som altid er bekvem at have med at g\o re.}

\small \textup{Efterf\o lgende kan du give en fysisk tolkning af h\ae ldningskoefficienten \textbf{k}. }


Svar #2
09. marts 2018 af annahansen2 (Slettet)

#1 Hvad mener du med tiderne kvadreres? 

Kan du vise et eksempel, så kan jeg omregne resten.


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. marts 2018 af mathon

kvadrere = "tage i anden" = opløfte i anden potens.


Svar #4
09. marts 2018 af annahansen2 (Slettet)

#3 Det hjalp - tak. 


Svar #5
09. marts 2018 af annahansen2 (Slettet)

#3 Ser det her rigtigt ud eller er det forkert?


Svar #6
09. marts 2018 af annahansen2 (Slettet)

Er der ingen der kan hjælpe?

Brugbart svar (1)

Svar #7
09. marts 2018 af fosfor (Slettet)

Lav dernæst en graf over s som funktion af t2

Det betyder at x-aksen skal være t2 og y-aksen skal være s.
Dine y-værdier er ikke lig {0.1, 0.2, 0.3, 0.4, 0.5, 0.6, 0.7}, så du har formentlig bytet om på x-værdier og y-værdier i grafen.


Svar #8
09. marts 2018 af annahansen2 (Slettet)

#7 Så fik jeg den lavet rigtigt. Tak for hjælpen. 

Er der nogle, der kan hjælpe mig med nedenstående spørgsmål?

1) Bekræfter grafen Galileis faldlov?

2) Find tyngdeaccelerationen ud fra grafen og beregn den relative afvigelse fra værdien 9,82 m/s2 som er gældende i DK. 

Mit svar til 2 er 4,899, men jeg ved ikke om det er rigtigt. 

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #9
09. marts 2018 af fosfor (Slettet)

Hvis dit regresionsudtryk er
y = 4.899 x + 0

hvor y = s, og x = t2 så har vi
s = 4.899 t2 + 0

Så fås accelerationen ved at differentierer positionen, s, to gange mht. tiden, t.

s' = 4.899 * 2t
s'' = 4.899 * 2 = 9.798

Hvad angår 1), så husk at evidens fra sådan et forsøg aldrig bekræfter noget, man kan kun sige at loven ikke bliver afkræftet.


Svar #10
10. marts 2018 af annahansen2 (Slettet)

#9 Tak. Mit regressionsudtryk er: y = 4,989x -0,0188

2) Find tyngdeaccelerationen ud fra grafen og beregn den relative afvigelse fra værdien 9,82 m/s2 som er gældende i DK.

Tyngdeaccelerationen: 4,989*2 = 9,978

Relativ afvigelse: 9,978 - 9,82 / 9,978 * 100  = 1,58%

Jeg er i tvivl om ovenstående er en rigtig besvarelse på spørgsmålet. Er mit svar rigtigt til spg 2?

Er det rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #11
10. marts 2018 af fosfor (Slettet)

Der mangler parentes/numerisk-værdi-tegn, "gange 100" skal væk, og man skal dividere med den gældende værdi:
|9,978 - 9,82| / 9,82 = 0.0161 = 1.61 %


Svar #12
10. marts 2018 af annahansen2 (Slettet)

#11 Okay tak. Jeg har beregnet ud fra s1/s2 = t12/t2

Og her får jeg s1/s2 = 0,5 og t12/t22 = 0,5 

Så grafen bekræfter Gallelis faldlov ud fra beregningerne, men er der en anden kort forklaring på det?


Skriv et svar til: Hjælp til at tegne graf udfra tabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.