Matematik

På indkøb

18. marts 2018 af Guleroden1 - Niveau: 9. klasse

Hej - Jeg skal lige høre, om hvorfor denne måde ikke er korrekt.

Man kan spare 40 % af normalprisen ved at købe 10 æg til 19,95 kr.

Hvad er normalprisen?

Hvorfor kan man ikke sige:

 19,95*1,40 = 27,93


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2018 af Mathias7878

Du skal dividere med 0.6 i stedet for. Hvis du ganger med 1,4, finder du ud af, hvor meget prisen nu koster, hvis prisen forøges med 40 %.

- - -

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. marts 2018 af Mathias7878

Evt. kan du løse ligningen

  \small 0.6\cdot x = 19.95

hvor x er normalprisen.

- - -

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. marts 2018 af Mathias7878

Desuden kan du også tjekke, hvorvidt dit resultat er rigtigt, hvis du tænker dig om. Du ved, at man sparer 40 % af normalprisen, hvis man køber 10 æg.

Hvis du så ganger 0,6 med dit fundne resultat (27.93), så skulle det jo meget gerne give 19.95:

  \small 27.93\cdot 0.6 = 16.758

og det gør det nemlig ikke.

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. marts 2018 af ringstedLC

I procentopgaver skal du altid spørge dig selv: "Hvad er 100%?". Her skal du lede efter ordene "af" eller "end" i teksten. Du finder "af normalprisen". Normalprisen er så dine 100%

Derefter finder du ordene "sparer/mindre" eller "tjener/større". Det bestemmer, om procenten skal adderes eller subtraheres:

\begin{align*} 19.95&=(100-40)\%\cdot normalpris\Downarrow\\ normalpris&=\frac{19.95}{60\%}\Downarrow\\ normalpris&=\frac{19.95\cdot 100}{60} \end{align}


Skriv et svar til: På indkøb

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.