Matematik

trignometriske funktioner

20. marts 2018 af Mathian - Niveau: A-niveau

I løsningen af følgende ligninger, hvorfor minusser man sinus med pi og cosinus med 2pi ? 


Svar #1
20. marts 2018 af Mathian

Jeg tænker, man kan jo sagtens minusse med 2pi i begge ligninger selvom startpunktet er forskelligt, så får man jo løsningerne indenfor den ønskede periode? 


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. marts 2018 af AMelev

Det gør man heller ikke - det er vinklerne, man trækker fra hhv. π og 2π.

sin(x) = ....
Den løsning TI finder liggger i 1. kvadrant (hvis sin(x) > 0) eller i 4. kvadrant, (hvis sin(x) < 0).
Man kan vise at sin(x) = sin(π -x), så når den ene løsning er fundet, finder man den anden ved at trække den fra  π. Hvis man fra et retningspunkt kører en omgang rundt (lægger 2π til), lander man samme sted på enhedscirklen, så sin(x) = sin(x + p·2π). Hvis x er løsning er x + p·2π og π -x + p·2π også løsninger.

cos(x) = .....
Den løsning TI finder liggger i 1. (hvis cos(x) > 0) eller i 2. kvadrant, (hvis cos(x) < 0).
Man kan vise at cos(x) = cos( -x), så når den ene løsning er fundet, finder man den anden ved at sætte - foran eller trække den fra  2π. Hvis man fra et retningspunkt kører en omgang rundt (lægger 2π til), lander man samme sted på enhedscirklen, så cos(x) =cos(x + p·2π). Hvis x er løsning er x + p·2π og -x + p·2π også løsninger.

Tjek på din enhedscirkel.

Se evt. vedhæftede ilf


Skriv et svar til: trignometriske funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.