Matematik

Eksponentiel funktion DHN

13. maj 2018 af janiw (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

 jeg har fået opgaven: benyt modellen til at finde ud af, hvornår DHN vil være 15 mia kr. 

Min model er y=6,53*1,11^x

hvordan beregner jeg dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2018 af StoreNord

Løs ligningen:            6,53*1,11^x = 15

Dividèr begge sider med 6,53,
Brug ln() på begge sider.


Svar #2
13. maj 2018 af janiw (Slettet)

forstår ikke hvad du mener??


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

Står der i opgaven at y er DHN i mia. kr?


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. maj 2018 af StoreNord

Uddybning af #1:
    6,53*1,11^x = 15         ⇔
    1,11^x = 15/6,53 = 2,29          ⇔
    1,11^x = 2,29             så tar jeg ln() af begge sider:             ⇔
    x * ln(1,11) = ln(2,29)                    ⇔
    x = ln(2,29) / ln(1,11) = 7,94


Svar #5
13. maj 2018 af janiw (Slettet)

Dette er ikke den korrekte metode, da facitet er ca år 2010

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. maj 2018 af StoreNord

Du har nok en oplysning om et andet årstal.
Hvad jeg har fundet er de 8 år, der går indtil DHN når op på 15 mia.


Skriv et svar til: Eksponentiel funktion DHN

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.