Matematik

Inverse funktion

23. juni 2018 af axx2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan finder man den inverse funktion til en lineær funktion?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. juni 2018 af StoreNord

- forkert!

Vedhæftet fil:Inverse.png

Svar #2
23. juni 2018 af axx2 (Slettet)

.


Svar #3
23. juni 2018 af axx2 (Slettet)

#1

Man negerer a og beholder b.Inverse.png

Det forstår jeg ikke. Kan du måske forklare yderligere?


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. juni 2018 af StoreNord

Måske tager jeg fejl. Jeg må lige overveje.


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. juni 2018 af StoreNord

Start med:             y=2x+3
isolèr x:                 2x=y-3
Skift x med y og omvendt:           2y=x-3
                                                      y=x/2-3/2                er den omvendte.
Kontrollèr med:               g(f(5))        sku gerne blive  5.


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. juni 2018 af StoreNord

Undskyld!   forkert tegning

Vedhæftet fil:Inverse.png

Brugbart svar (0)

Svar #7
23. juni 2018 af StoreNord

Her kommer den rigtige tegning, som dokumenterer #5.

Punktet B er  (1.6, g(f(1.6)))

inverse.png

Vedhæftet fil:inverse.png

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. juni 2018 af SuneChr

Generelt har vi:

f (x) :      y = ax + b              for alle x


              x = \frac{y-b}{a}    

f - 1(y) :   x = 1/ay - b/a           for alle y

             


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. juni 2018 af Eksperimentalfysikeren

Der gælder generelt, at hvis man har en funktion f, finder man fº-1 ved at løse ligningen y=f(x) med hensyn til x.

I koordinatsystemet fil graferne for f og fº-1 ligge symmetriske om linien y=x.


Skriv et svar til: Inverse funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.