Matematik

Transformering af udtryk vha. parametre

08. juli 2018 af Slashdash (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er det muligt at definere \frac{t}{(D+C-t)*(D+C)} vha. to parametre p=\frac{D+C}{D} u=\frac{t}{D}. Jeg har selv prøvet, men kan simpelthen ikke få det til at gå op. Jeg ville derfor høre, om det overhovedet er muligt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juli 2018 af Jerslev (Slettet)

Træk et D udenfor parentes i nævneren.

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. juli 2018 af guuoo2 (Slettet)

Der er 3 ubekendte i formlen, men kun 2 af dem kan elimineres når der er to parametre.

Hvis du vil eliminere D og C, så isoler disse i parameterformlerne
c= \frac{p t-t}{u}\quad,\quad d= \frac{t}{u}

Indsæt i formlen
\frac{t}{\left(\frac{p t-t}{u}+\frac{t}{u}-t\right) \left(\frac{p t-t}{u}+\frac{t}{u}\right)}

Simplificer
\frac{u^2}{p t (p-u)}

Hvis d og t elimineres bliver det
\frac{(p-1) u}{ (p-u)c p}

Hvis c og t elimineres:
\frac{u}{d p (p-u)}


Skriv et svar til: Transformering af udtryk vha. parametre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.