Kemi

Hvad er bølgelængden af det lys, der netop kan anslå elektronen fra 1s-orbitalen til en 3p-orbital i et hydrogenatom?

12. juli 2018 af anonym000 - Niveau: A-niveau

Hej 

Jeg får 136.8 nm, men i facit står der 102,6 nm. Dette må da være en fejl ?=

Mvh


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juli 2018 af ChemistryIsKey

Hvis du anvender Rydbergformlen, så får du, at energiforskellen (udtrykt som den fornødne fotons bølgelængde) mellem de to tilstande er;

     1/λ = R * (1/m2 - 1/n2) = 1.097 * 107 m-1 * (1/12 - 1/32) = 9.75 * 109 m-1  ⇔

     λ = (1 / (9.75 * 109 m-1)) = 1.026 * 10-10 m = 102.6 nm

Du skal huske, at man går fra tilstanden n = 1 til tilstanden m = 3, svarende til de to kvantetal ("skalnumre") som du angiver i opgaven :)

Hvis du har lyst, kan du også beregne energiforskellen udtrykt i aJ ved;

     ΔE = Ef = hc / λ = hc / (102.6 * 10-12 m) = 1.94 * 10-15 J = 1940 aJ

:)


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. juli 2018 af ChemistryIsKey

Rettelse til ovenstående;

   ΔE = Ef = hc / λ = hc / (102.6 * 10-9) = 1.94 * 10-12 J = 1.94 aJ

:)


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. juli 2018 af mathon

                      \small \small E=\tfrac{1239.84\; eV\cdot nm}{\lambda }=\tfrac{1239.84\; eV\cdot nm}{102.6\; nm}=12.08\; eV\; \; (=1.94\; aJ)


Svar #4
12. juli 2018 af anonym000

Tak for svarende. 

Jeg fandt dog ud af at jeg havde indsat forkert i Ef - Ei = -2.178e-18 J (1/ni2-1/nf2), haha :-D

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. juli 2018 af mathon

\small \textbf{eller}
                \small \! \! \! \! \! \!\! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \lambda =\left ( 91.1267\; nm \right )\cdot \tfrac{(n_f\cdot n_i)^2}{(n_f-n_i)(n_f+n_i)}=\left ( 91.1267\; nm \right )\cdot \tfrac{(3\cdot 1)^2}{(3-1)(3+1)}=\left ( 91.1267\; nm \right )\cdot\tfrac{9}{8}=102.5\; nm


Svar #6
13. juli 2018 af anonym000

\Delta E = -2,178 \cdot 10^{-18} J (1/n_i^2 -1/n_f^2)

Kvaliteten på disse latex ligninger meget ringe.

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. juli 2018 af mathon

\small \textup{\textbf{Kvaliteten af latax-ligninger er udm\ae rket.}}

               \small \Delta E=\left ( 2.178\cdot 10^{-18}\; J \right )\cdot \left ( \frac{1}{{n_i}^2}-\frac{1}{{n_f}^2} \right )


Svar #8
13. juli 2018 af anonym000

Jeg tænkte nu mere på kvaliteten af de png billeder som bliver brugt som format
- - -

...............


Skriv et svar til: Hvad er bølgelængden af det lys, der netop kan anslå elektronen fra 1s-orbitalen til en 3p-orbital i et hydrogenatom?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.