Matematik

ortogonale vektorer

24. august 2018 af Annaduvedhvem (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej vi er lige gået i gang med at lære om vektorer og i den anledning har vi fået nogle opgave.. inden jeg springer ud i dem alle vil jeg lige være sikker på om jeg gør det rigtigt.. OPGAVEFORMULERINGEN ER LINKET!

Jeg har regnet:

\underset{a}{\rightarrow}* \underset{b}{\rightarrow}= (-4) * t+3 + 5+2t * 1

= -4t * 3 + 5

0 = -2t + 3 + 5

(-3) - 5 = -2t

-8/-2 = -2t/-2

4 = t

jeg har altså fået t til at være 4

er det korrekt? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. august 2018 af ringstedLC

Hvis du indsætter t = 4 i øverste linje skal det give 0. Det gør det så, men desværre udregner du prikproduktet forkert, fordi du ikke sætter parenteser omkring ledene .


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. august 2018 af guuoo2 (Slettet)

Nej, når t er 4, så er
  a=(-4,13)   og   b=(7,1)

Så   a•b = (-4)*7 + 13*1
              = -32 + 13 = 21,  som skulle være 0.

Når du ganger første koordinaterne sammen med ukendt t, så giver det
(-4) * (t+3)


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. august 2018 af peter lind


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. august 2018 af peter lind

Du glemmer parenteser. I det næste tager du kun de første led med.


Svar #5
24. august 2018 af Annaduvedhvem (Slettet)

tak for de gode råd! sikke en dum fejl at glemme parenteser

\underset{a}{\rightarrow} \cdot \underset{b}{\rightarrow}= (-4) * (t+3) + (5+2t) * 1

= -4 * (t+3) + (7t) * 1

hvordan fortsætter jeg herfra?..


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. august 2018 af peter lind

Hvordan får du 5+2t = 7t ?


Svar #7
24. august 2018 af Annaduvedhvem (Slettet)

lægger man ikke bare tallene sammen?


Svar #8
24. august 2018 af Annaduvedhvem (Slettet)

er helt forvirret nu.. sætter pris på alt hjælp og forklaringer


Brugbart svar (1)

Svar #9
24. august 2018 af guuoo2 (Slettet)

Prøv f.eks. med  t = 5:
Da er
    5+2*t = 5+2*5
             = 5 + 10
             = 15
Mens
         7t = 7 * 5
             = 35


Svar #10
24. august 2018 af Annaduvedhvem (Slettet)

skal man gange ind i parentesen? dvs.:

\underset{a}{\rightarrow} \cdot \underset{b}{\rightarrow} = (-4) * (t+3) + (5+2t) * 1

= -4t + (-12) + 5 + 2t 

?????


Brugbart svar (1)

Svar #11
24. august 2018 af peter lind

korrekt


Svar #12
24. august 2018 af Annaduvedhvem (Slettet)

skal man prøve sig frem eller kan man gøre det på en anden måde?

til #9


Brugbart svar (1)

Svar #13
24. august 2018 af ringstedLC

#10: Ja. Det er jo derfor, at det er så vigtigt at sætte parenteser.


Svar #14
24. august 2018 af Annaduvedhvem (Slettet)

kan jeg så godt sige:

= -4t + (-12) + 5 + 2t 

= -2t2 + (-7)

jeg er meget i tvivl om hvordan jeg så fortsætter..


Brugbart svar (1)

Svar #15
24. august 2018 af Eksperimentalfysikeren

Det, du har regnet på, er prikproduktet. Når vektorerne er ortogonale, er det 0, så du skal sætte udtrykke lig med 0 og løse ligningen.


Svar #16
24. august 2018 af Annaduvedhvem (Slettet)

0 = -2t2 + (-7)

7 = -2t2

7/(-2) = -2t2/(-2)

hvad gør jeg med "i anden"?


Brugbart svar (0)

Svar #17
24. august 2018 af Eksperimentalfysikeren

Der skal ikke være nogen andenpotens.

-4t + 2t  = -2t.


Brugbart svar (1)

Svar #18
24. august 2018 af peter lind

I #14 Hvorfor kommer der pludselig t2, Der skal der stå -2t-7 Dette skal du sætte =0. flyt de -2t over på venste side og divider med 2.


Svar #19
24. august 2018 af Annaduvedhvem (Slettet)

altså

= -4t + (-12) + 5 + 2t 

0 = -2t - 7

(-2t)/(-2) = (-7)/(-2)

t = 3,5 ?


Svar #20
24. august 2018 af Annaduvedhvem (Slettet)

men forstår ikke helt hvorfor "-4t" forsvinder


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.