Fysik

Hvorfor er disse svar ikke korrekte?

15. september 2018 af NielsThoegersen - Niveau: B-niveau

Hej SP,

Jeg har følgende opgaver, som også er blevet løst førhen på SP, men ikke til det samme som mig. Derfor vil jeg høre, hvad jeg helt præcist gør galt:

En isklump med temperaturen 0 °C flyder på vandet. Isklumpens rumfang er 7,5 cm3

A) Find opdriften på isklumpen. Densiteten af is ved 0°C er 0.917 g/cm3

F_{opdrift}=m_{vaeske}*g=\rho*g*V=7.5^{-6} m^{3}*9.82\tfrac{N}{kg}*917\frac{kg}{m^{3}}=0.067537N

B) Beregn rumfanget af den del af isklumpen, som er under vand

\rho=\frac{m}{V}=\frac{\frac{F_{opdrift}}{g}}{V}<=>917\frac{kg}{m^3}=\frac{\frac{0.067537 N}{9.82\frac{N}{kg}}}{V}. Vi udregner V til V=0.000007m^3

Hvor stor en brøkdel af isen er under vandet?

p=\frac{V_{under}}{V_{ialt}}*100=\frac{7*10^{-6}m^{3}}{7.5*10^{-6}m^3}*100=93.33%

Hvad har jeg gjort galt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. september 2018 af Sveppalyf (Slettet)

A)

Da isklumpen flyder, er der balance mellem opdriften og tyngdekraften. Dvs.

Fopdrift = Ftyngde = mis * g = ρis * Vis * g

(Du indsætter de rigtige tal og får det rigtige resultat.)

B)

Archimedes siger at 

Fopdrift = mfortrængt væske * g

Så vi har

Fopdrift = ρvand * Vneddyppet * g  <=>

Vneddyppet = Fopdrift / (ρvand * g)

(Du har brugt at ρis = mis / Vis og har på den måde beregnet rumfanget af hele isklumpen.)


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. september 2018 af peter lind

 A) Opdriften er ganske vist mvæske*g hvor mvæske er massen af det vand, som som isen fortrænger, men du ved jo ikke hvor meget vand den fortrænger. Da isen ikke bevæger sig er opdiften lig med isens masse*g. 

B) Rumfanget af vandet der fortrænges findes af Vvand *  ρvand = mis  eller Vvand = misvand = Visisvand


Brugbart svar (3)

Svar #3
16. september 2018 af jegbrugerstudieportalen1 (Slettet)

Her er løsningen til opgave b ;)

Vedhæftet fil:Isklump.PNG

Svar #4
16. september 2018 af NielsThoegersen

Tusind tak for hjælpen allesammen! :)

Hvis man skulle finde roden til problemet i min besvarelse b, er det så ikke, at jeg tager udgangspunkt i is' densitet som vands densitet og altså skulle have sat 917 kg/m^3 til 997 kg/m^3? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. september 2018 af Larsentk (Slettet)

Jo, det kunne man have gjort :)


Skriv et svar til: Hvorfor er disse svar ikke korrekte?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.