Matematik
Hvor finder jeg minimum antal aktier jeg skal købe for at årsgebyr og 1 stk kurtage er betalt af?
24. september 2018 af
oli01 (Slettet)
-
Niveau: A-niveau
163,30 er pris pr aktie. 25 kr pr handel. Jeg regner kun med at købe en gang, og måske sælge en gang. Så altså 25 kr. Eller 50 kr. Og det evt først effter fire år. Men ikke vigtigt.
100 kr i årsgebyr.
Årligt forventet afkast( baseret på sidste fem års performance) er 55,9% allerede modregnet infaltion.
Dvs. Hvis jeg køber 1 stk vil der trækkes 25 kr fra ved start. Efter 1 år tillægges 55,9% og modregnes så 100 kr. Jeg her ikke i tidligereberegninger beregnet med, salg koster 25 kr. Så man kan altså sige at ved årest slutnign fratrækkes der 125 kr.
Før salg ender jeg med at have 22,1 kr tilbage.
Hvordan opstiller jeg en formel for dettte?
Eg går ud fra at jeg skal finde x, som er antal aktier. Lad os sige at a er antal år beholdt.
Noget med f(x)=63,30gange x-25 kr (a gange 1,559)-100 gange akr
Nej det har noget med x^a at gøre ikke?
Nedenfor her jeg postet al min tidligere hovedregning. Fyldt med forvirring, så spring gerne over og se bort.
Investering
Formuepleje SAFE
25 kr eller 0,15% kurtage på handel med værdipapirer.
5 års afkast (24. Sep 2018) = 60,89%
Skal der modregnes inflation kan det blive svært. Wikipedia citerer kun til 2012. Dst har opdateret, men skriver vidst noget om ændring af basis år 2000 og 2015.
https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/priser-og-forbrug/forbrugerpriser/nettoprisindeks#
Hvis vi eksempelvis grof tager jan 2018 (indeks=101,3) og regner fem år tilbage til 2013 (indeks=97,4) og følger dst simple beregning, så hedder det 101,3/97,4x100=1,0530 eller 5,3% samlet procentstigning. Dvs over fem år er inflationen samlet 5,3%??? Det lyder forkert. Den burde være 5% pr. År.
Eller hvad???
--
Lad os for fremgangs skyld sige at 60,89%-5,3%=55,59 er den samlede procentstigning i Formuepleje Safe.
Vi dernæst så finde ud af, hvilket minimumsbeløb der skal investeres for, for at det kan overstige kurtage og årsgebyr.
Af mundlig præsentation huskes det at der er 100 kr årsgebyr.
Efter mundligt samtale med jyske bank personale, huskes det at der er 25 kr kurtage eller 0,15%. Lidt usikker viden.
For fremgangs skyld antages 25 kr pr transaktion.
Lad os opstille en formel:
Vi skal vide akiens udbud ( 162,30)
Vi skal vide årsgebyret (100kr)
Vi skal vide kurtage pr transaktion (25kr)
Vi skal vide den forventelige afkast, her baseret på de sidste fem års data. (55,59%)
opkøber vi 1 stk til 162,30 skal vi efter et år af med 100+25 kr. Og har således (162,30-25)*1,559-100=22,144. Dvs at vi har 22 kroner tilbage.
f(x)=(antal aktier)*udbud*1,559 i forventet afkast pr aar.-100 kr aarsafgift -25 kr pr handel
Nej nej.
antal aktier er det vi skal finde. x
Udbud, forventet afkast, og årsafgift holdes konstant. Kurtage tages som et engangsbeløb.
Der står i aktiens information, "at den ikke er for folk der regner med at sælge igen inden for fire år".
100 kr i årsgebyr.
Årligt forventet afkast( baseret på sidste fem års performance) er 55,9% allerede modregnet infaltion.
Dvs. Hvis jeg køber 1 stk vil der trækkes 25 kr fra ved start. Efter 1 år tillægges 55,9% og modregnes så 100 kr. Jeg her ikke i tidligereberegninger beregnet med, salg koster 25 kr. Så man kan altså sige at ved årest slutnign fratrækkes der 125 kr.
Før salg ender jeg med at have 22,1 kr tilbage.
Hvordan opstiller jeg en formel for dettte?
Eg går ud fra at jeg skal finde x, som er antal aktier. Lad os sige at a er antal år beholdt.
Noget med f(x)=63,30gange x-25 kr (a gange 1,559)-100 gange akr
Nej det har noget med x^a at gøre ikke?
Nedenfor her jeg postet al min tidligere hovedregning. Fyldt med forvirring, så spring gerne over og se bort.
Investering
Formuepleje SAFE
25 kr eller 0,15% kurtage på handel med værdipapirer.
5 års afkast (24. Sep 2018) = 60,89%
Skal der modregnes inflation kan det blive svært. Wikipedia citerer kun til 2012. Dst har opdateret, men skriver vidst noget om ændring af basis år 2000 og 2015.
https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/priser-og-forbrug/forbrugerpriser/nettoprisindeks#
Hvis vi eksempelvis grof tager jan 2018 (indeks=101,3) og regner fem år tilbage til 2013 (indeks=97,4) og følger dst simple beregning, så hedder det 101,3/97,4x100=1,0530 eller 5,3% samlet procentstigning. Dvs over fem år er inflationen samlet 5,3%??? Det lyder forkert. Den burde være 5% pr. År.
Eller hvad???
--
Lad os for fremgangs skyld sige at 60,89%-5,3%=55,59 er den samlede procentstigning i Formuepleje Safe.
Vi dernæst så finde ud af, hvilket minimumsbeløb der skal investeres for, for at det kan overstige kurtage og årsgebyr.
Af mundlig præsentation huskes det at der er 100 kr årsgebyr.
Efter mundligt samtale med jyske bank personale, huskes det at der er 25 kr kurtage eller 0,15%. Lidt usikker viden.
For fremgangs skyld antages 25 kr pr transaktion.
Lad os opstille en formel:
Vi skal vide akiens udbud ( 162,30)
Vi skal vide årsgebyret (100kr)
Vi skal vide kurtage pr transaktion (25kr)
Vi skal vide den forventelige afkast, her baseret på de sidste fem års data. (55,59%)
opkøber vi 1 stk til 162,30 skal vi efter et år af med 100+25 kr. Og har således (162,30-25)*1,559-100=22,144. Dvs at vi har 22 kroner tilbage.
f(x)=(antal aktier)*udbud*1,559 i forventet afkast pr aar.-100 kr aarsafgift -25 kr pr handel
Nej nej.
antal aktier er det vi skal finde. x
Udbud, forventet afkast, og årsafgift holdes konstant. Kurtage tages som et engangsbeløb.
Der står i aktiens information, "at den ikke er for folk der regner med at sælge igen inden for fire år".
Svar #1
24. september 2018 af peter lind
udgift første år 163,5 kr+25kr
efter årlig indtægt 163,5*0,559-100 =
ved salg udgift = 25kr . indtægt pris for aktie
Skriv et svar til: Hvor finder jeg minimum antal aktier jeg skal købe for at årsgebyr og 1 stk kurtage er betalt af?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
