Fysik

er det rigtigt nok?

28. september 2018 af Nanna34 - Niveau: C-niveau

mit bud:

a) Rho* L/A og det gir 4,57 

b) P=U*I og det gir 4,94*10^-3 A

c) U=R*I, men tor ik at det er bar det.

d)?


Svar #1
28. september 2018 af Nanna34

er der ingen der kan hjælp?


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. september 2018 af mathon

Det er ikke rigtigt.


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. september 2018 af mathon

       \small \small \begin{array} {lcll} a)\quad \textup{kabelresistans}:&R=\left (1.724\cdot 10^{-8}\; \Omega m \right )\cdot \frac{43\cdot 10^3\; m}{240\cdot 10^{-6}\; m^2}&=&3.089\; \Omega \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. september 2018 af swpply (Slettet)

a) Resistansen bestemmes ved Pouillets lov:

                                 \begin{align*} R &= \rho_\text{kobberkabel}\frac{L}{A} \\ &= (2.25\cdot10^{-8}\,\Omega\cdot\text{m})\cdot\frac{43\,\text{km}}{240\,\text{mm}^2} \\ &= (2.25\cdot10^{-8}\,\Omega\cdot\text{m})\cdot\frac{43\cdot10^3\,\text{m}}{240\cdot10^{-6}\,\text{m}^2} \\ &= 4.03\,\Omega \end{align*}

dette resultat afhænger selvfølgelig af hvilken værdi for resistiviteten af et kobberkabel du bruger (teknisk rent kobber har en resistivitet på 1.724*10-8 Ωm, hvorimod et kobberkabel har en resistivitet på omrking 2.25*10-8 Ωm alt afhængig af hvor rent kobberkablet er).

b)

                                   \begin{align*} I &= \frac{P}{U} \\ &= \frac{74\,\text{MW}}{150\,\text{kV}} \\ &= \frac{74\cdot10^6\,\text{W}}{150\cdot10^3\,\text{V}} \\ &= 493\,\text{A} \end{align*}

Bemærk at dit resultat er en faktor 10-6 ved siden af.

c) Spændingsfaldet over "modstanden" (som i dette tilfælde er et kobberkabel på 74 km) er givet ved Ohms lov. Hvorfor at

                                             \begin{align*} U &= R\cdot I \\ &= 4.03\,\Omega \cdot 493\,\text{A} \\ &\approx 2\,\text{kV}\end{align*}

Altså er spændningsfaldet imellem de to ledere på øen er 4 kV lavere end spændningsfaldet imellem lederne på fastlandet. Med andre ord, spændningsfaldet er altså 146 kV imellem lederne på øer.

d) Effekten afsat i det ene af de to kobberkabler er bestemt ved

                                           \begin{align*} P &= U\cdot I \\ &\approx 2\,\text{kV}\cdot 493\,\text{A} \\ &\approx 1\,\text{MW} \end{align*}

hvorfor at den sammlede effekt affsat i de to ledere er ca. 2 MW. Altså har du at

                               \begin{align*} \frac{2\,\text{MW}}{74\,\text{MW}} = 2.7\% \end{align*}

af den tilførte effekt afsættes i de to leddere.


Svar #5
28. september 2018 af Nanna34

#3

       \small \small \begin{array} {lcll} a)\quad \textup{kabelresistans}:&R=\left (1.724\cdot 10^{-8}\; \Omega m \right )\cdot \frac{43\cdot 10^3\; m}{240\cdot 10^{-6}\; m^2}&=&3.089\; \Omega \end{array}

men er vi ikke enig om at rho er kobber kabels resistivitet?


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. september 2018 af mathon

I a) blev du bekendtgjort med, at det afhænger, af
om der anvendes
                               • dyrt rent kobber
                               • biligere teknisk kobber

                                  


Skriv et svar til: er det rigtigt nok?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.