Biologi

Nærringstofets vigtighed

29. september 2018 af Sarah3310 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvorfor er det vigtigt at vide hvor stor en andel af energien der stammer fra henholdsvis protein, fedt og kulhydrat. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2018 af ringstedLC

Det er fordi, et gram fedt indeholder ca. dobbelt så meget energi som et gram protein, henholdsvis et gram kulhydrat. Så hvis energioptaget er for stort (overvægt), giver det større effekt at nedsætte indtaget af fedt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. september 2018 af AngelOneOne

Hej,

I forlængelse af #1, skal man også tænke på hvor let tilgængelig den energi der er oplagret i hhv. kulhydrater, fedt, og proteiner er.

Den nemmest tilgængelige energikilde (den som giver mest energi ved mindst behandling i cellerne/kroppen), det er kulhydratet glucose. Hvis der er glucose tilstede i kroppen, vil kroppen forbruge dette før nogen anden energikilde.

Fedt er som #1 nævner, meget energirige stoffer, men de kræver lidt behandling, før de kan anvendes i cellerne. Er der for meget sukker i maden du spiser, vil kroppen derfor gemme fedtet til "dårligere tider". Hvis de dårlige tider så aldrig kommer (altså hvis du bliver ved med at spise for mange kulhydrater) ophober der sig fedt i kroppens fedtdepoter = du bliver overvægtig/fed.

Normalt anbefales det at 50-60% af kroppens daglige energibehov dækkes af kulhydrater,  maksimalt 32% fra fedt, og omkring 10-20% fra protein. Proteiner bruges udover som energikilde i kroppen, også til blandt andet udvinding af råstoffer som kroppen skal bruge til opbygning og reparation af celler, fremstilling af andre proteiner i cellerne mm.

Energien i næringsstofferne er:
Kulhydrater - 17 kJ/g ⇔ 4 kcal/g
Protein - 17 kJ/g ⇔ 4 kcal/g
Fedt - 37 kJ/g ⇔ 9 kcal/g

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #3
03. oktober 2018 af Sarah3310 (Slettet)

men hvorfor er det vigtigt at vide hvor stor en andel af energien der stammer nærringstofferne (protein, fedt og kulhydrater?)


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. oktober 2018 af AngelOneOne

Hej,

For at kunne sammensætte en energimæssigt fornuftigt sammensat mængde af hvert næringsstof og dermed hvad det er du spiser gennem dagen. Hvis du ikke spiser mere energi end du har behov for, vil kroppen bruge al den energi (eller næsten alt) som du intager. Dermed undgår du at få oplagret fedt (som kroppen gør hvis du spiser mere sukker end du kan forbrænde).

Energiregnestykket er (meget) forenklet:
- Hvis du indtager en samlet mængde energi der er mindre end hvad kroppen har behov for = du taber dig
- Hvis du indtager en samlet mængde energi der er større end hvad kroppen har behov for = du tager på i
  vægt
- Hvis du indtager en samlet mængde energi der er lig med hvad kroppen har behov for = din vægt er stabil

Det er ikke i virkeligheden så simpelt som beskrevet oven for, da der er andre faktorer der kan spille ind.

Det er vigtigt at næringsstofferne indtages i den procentvise mængde som jeg tidligere har skrevet, fordi disse stoffer er den eneste måde hvor kroppen kan få de byggesten der er behov for når der bygges nye celler eller repareres gamle celler, når cellerne deler sig og laver kopier af DNA, når cellerne laver proteiner og enzymer, osv. Hvis du kun spiste sukker, ville din krop komme til at mangle alle disse byggesten, da der ikke kommer andet ud af sukker end energi, kuldioxid og vand når det forbrændes i cellerne. Fedtstoffer består af triglycerider, der igen består af tre fedtsyrer af forskellig art. Disse bruges til nogle ting i kroppen. Proteiner består af aminosyrer, og aminosyrer består af nukleotider - disse bruges til nogle andre ting i kroppen.

Så skal din krop fungere, skal den have alle byggesten i den rigtige mængde. Derfor er det lige så vigtigt at næringsstofferne er de rigtige i de rigtige mængder, som at du har de rigtige mængder af cement, mursten, vinduer, osv. når du skal bygge et hus.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Nærringstofets vigtighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.