Kemi

Angiv en egnet indikator

09. oktober 2018 af julemandenshjjælper (Slettet) - Niveau: A-niveau

Cremen Skinoren som anvendes mod bumser indeholder det aktive stof nonandisyre. 

pKs1=4,55 og pKs2=5,50 ved 25C

25 mL af en mættet oplsøning af nonandisyre titreres med 0,104 M NaOH.

Angiv en egnet indikator for titreringen af nonandisyre med natriumhydroxid.

Hvordan gør man det? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2019 af klar0638 (Slettet)

Angiv en egnet indikator for titreringen af nonandisyre med natriumhydroxid. Benyt eventuelt bilag 1.

På bilaget kan vi se, at pH for ækvivalenspunktet er ved cirka pH = 8,5. Kurven er meget stejl fra cirka pH = 7,5 til cirka pH = 10,2. En velegnet indikator ville være phenolphthalein, da dens omslagsområde er pH-intervallet 8,2-10,0.

På bilaget har vi med to vandrette linjer markeret pH-intervallet, hvor titreringskurven er meget stejl.  

Vi kan lige bemærke, at nonandisyre er en dihydron syre og derfor afgiver to hydroner. Da pKs-værdierne (4,55 og 5,50) er meget tæt på hinanden, ser vi på titrerkurven kun ét ækvivalenspunkt. Dette ækvivalenspunkt repræsenterer afgivelsen af den anden hydron (den første hydron er allerede afgivet, men det ses ikke på kurven, da de to pKs-værdier er så tæt på hinanden).


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. marts 2023 af Hanna98475

hvor  i ved vi fra hvad omslagsområdet er for phenolphthalein


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. marts 2023 af M2023


Skriv et svar til: Angiv en egnet indikator

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.