Matematik

Funktioner

03. januar 2019 af inneedofhelpfromyou (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. 

Jeg har brug for hjælp til følgende opgave:

Betragt funktionen:

f (x) = x2 + 4 / 5x - 1

Bestem en forskrift for en ny funktion g (x), hvor dens graf er parallel-forskudt med 3.

Hvordan løser jeg denne opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. januar 2019 af JulieW99

Hvilken retning skal den parallelforskydes i? Langs x-aksen?

- - -

Vh Julie


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. januar 2019 af StoreNord

Forment lig langs x-aksen.
Erstat alle forekomster af x med (x+3) eller (x-3).


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. januar 2019 af JulieW99

Og er den opskrevet således: f(x)=x^{2}+\frac{4}{5x}-1

- - -

Vh Julie


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. januar 2019 af peter lind

Har du ikke glemt nogle paranteser ? Det du skriver betyder 4*5/x +x2-1

ellers

Parallforskudt langs y aksen f(x)+3 langs x-aksen f(x+3)


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. januar 2019 af swpply (Slettet)

Hvis funktionen

                                                                 f(x) = \frac{x^2+4}{5x-1}

skal parallelforksydes med 3 langs x-aksen skal du foretage substitutionen x\mapsto (x-3), hvorfor at du finder at

                             g(x) = f(x-3) = \frac{(x-3)^2+4}{5(x-3)-1} = \frac{x^2-6x+13}{5x-16}


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. januar 2019 af oppenede

#4
Parallforskudt langs y aksen f(x) + 3 men langs x-aksen f(x – 3)


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. januar 2019 af StoreNord

Forment lig langs x-aksen.
Erstat alle forekomster af x med (x+3) eller (x-3).Funktioner.png

Vedhæftet fil:Funktioner.png

Svar #8
05. januar 2019 af inneedofhelpfromyou (Slettet)

I må undskylde det sene svar. Ja, det er langs y-aksen.

Tusind tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. januar 2019 af swpply (Slettet)

                                                   \begin{align*} g(x) &= 3+f(x) \\ &= 3 + \frac{x^2+4}{5x-1} \\ &= \frac{x^2+15x +1}{5x-1} \end{align*}


Svar #10
05. januar 2019 af inneedofhelpfromyou (Slettet)

Hvad hvis jeg skal gøre nøjagtig det samme, men med en anden funktion?

f (x) = √(x + 5) + 2

Her skal der også bestemmes en ny forskrift for en ny funktion g (x)...


Svar #11
05. januar 2019 af inneedofhelpfromyou (Slettet)

f (x) = √(x + 5) + 2


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. januar 2019 af peter lind

g(x) = f(x)+3

se #4


Skriv et svar til: Funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.