Kemi

arrhenius ligning - hjælp.

12. januar 2019 af sansas - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har fgl. spørgsmål, hvor det drejer sig som delspørgsmål c:

https://imgur.com/a/KKkhyAR

Jeg skal derfor bruge arrehenius ligningen til at løse den. Jeg har benyttet mig af mit CAS-værktøj, men får ikke det samme svar som facit, som lyder på: 4,86*10.6

Jeg har opstillet det på den her måde, og får det forkerte resultat. (Har også fulgt deres metode, men igen uden held!)

solve(ln(\frac{k_2}{1,21*10^-4 s^-1})=\frac{-103000}{8,4145 Jmol^1K^-1}*(\frac{ 1}{323K}-\frac{1 }{298K})), k_2) =3,88*10^-4 s^-1

Så hvad er det jeg gør forkert her? Jeg har også prøvet at konvertere værdierne til kj, men stadig det samme. Har også bemærket i deres facit, at de har temperaturen 1/298-1/323. Det følger da ikke ligningen? Jeg prøvede også følge den måde, men det kunne lommeregnerne ikke regne ud. Fik beskeden "false". 


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. januar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Du har vist byttet om på temperaturerne.


Svar #2
12. januar 2019 af sansas

Jeg har byttet dem nu, men jeg får beskeden "false". Og burde temperaturen T2 ikke svare til den højere temperatur? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. januar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Den temperatur der står først inde i parentesen på højre side skal svare til den k-værdi der står i tælleren på venstre side. Og den temperatur der står sidst skal svare til den k-værdi der står i nævneren. Det er ligegyldigt hvilken temperatur der er højest.

De har placeret den søgte k-værdi ved 25o øverst i brøken og den tilsvarende temperatur, 298K, først i parentesen på højresiden. Den kendte k-værdi har de placeret i nævneren og den tilsvarende temperatur sidst i parentesen. De kunne faktisk ligeså godt have gjort det omvendt. Så havde brøken på venstresiden bare været omvendt, og temperaturerne på højresiden havde været byttet rundt. Ligningen ville stadig gælde.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. januar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Kan det have noget med enhederne at gøre?

solve(ln(k2 / 1,21*10-4 s-1) = -103000 J*mol-1 / 8,3145 J*mol-1*K-1 * (1/298K - 1/323K)),k2


Svar #5
12. januar 2019 af sansas

Jeg har godt nok prøvet alt, men min lommeregner giver mig bare det samme. 

Hvordan vil du foreslår, at det skal skrives?


Brugbart svar (1)

Svar #6
12. januar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Hvis du tager ex på begge sider og så ganger med 1,21*10-4 på begge sider, får du

k2 = 1,21*10-4 * exp( -103000/8,3145 * (1/298 - 1/323))  <=>

k2 = 4,85*10-6


Brugbart svar (1)

Svar #7
12. januar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Der er da vist også en parentes for meget:

solve(ln(k2 / 1,21*10-4 s-1) = -103000 J*mol-1 / 8,3145 J*mol-1*K-1 * (1/298K - 1/323K)),k2) 


Svar #8
12. januar 2019 af sansas

Åh, det var parantesen altså -_-

 Tak for hjælpen!!!


Skriv et svar til: arrhenius ligning - hjælp.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.