Matematik

Eksponentiel funktioner

02. juni 2019 af Moodie (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej 

Er der nogen der kan være sød og forklar mig, hvad konstanterne i eksponentiel funktion betyder? og hvorledes forskriften for eksponentiel funktioner kan bestemmes ud fra to punkter?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2019 af Mathias7878

Hej

Du kan med fordel læse

https://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-c/funktioner/eksponentiel-udvikling

- - -

 

 


Svar #2
02. juni 2019 af Moodie (Slettet)

tak, men jeg har ikke rigtig forstået betydningen af variablen x i formlen. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. juni 2019 af Anders521

# 4 Med ax optræder variablen x som en eksponent til grundtallet a, hvilket vil sige at a ganges med sig selv x gange.


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. juni 2019 af AMelev

x står for den uafhængige variabel. Det betyder, at du kan give den en værdi, som du har lyst til.
y = f(x) er den afhængige variabel. Dens værdi afhænger af, hvilken værdi du har givet x.

Du burde kende det fra lineære funktioner y =f(x) = a·x + b.
Åbn linket, der er angivet i #1, og læs det omhyggeligt - det står faktisk efter eksemplet med bakterierne.
NB! b skal også være positiv (b > 0) og a må desuden ikke være 1 (a > 0 og a ≠ 1)

Grafen for funktionen består af alle punkter (x,y) = (x,f(x))


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. juni 2019 af ringstedLC

https://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-c/funktioner/eksponentiel-udvikling

I eksemplet med bakterierne er x det antal gange startværdien 3 skal fordobles. Enheden for x er timer, fordi efter én time er antallet af bakterier fordoblet én gang:

\begin{align*} Antal &= \underset{begyndelsesv\ae rdi}{\underbrace{3}} \cdot \underset{fordobling}{\underbrace{2}}^{\underset{timer}{\underbrace{x}}} \\ Antal_0 &= 3\cdot 2^0=3\cdot 1=3 \\ Antal_1 &= 3\cdot 2^1=3\cdot 2=6=2\cdot Antal_0 \\ Antal_2 &= 3\cdot 2^2=3\cdot 2\cdot 2=12=2\cdot Antal_1 \\ Antal_3 &= 3\cdot 2^3=3\cdot 2\cdot 2\cdot 2=24=2\cdot Antal_2 \end{align*}


Skriv et svar til: Eksponentiel funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.