Fysik

kræfter ved elastikspring

02. juni 2019 af Amalie3009

Min opgave lyder:

En elastikspringer vejer 60 kg. Elastikken er 8 m lang og har en fjederkonstant på 230 N/m.
Beregn størrelsen af kræfterne på hende i følgende situationer:


a) Da hun står og er klar til at lade sig falde.

Her har jeg udregnet tyngdekraften: F_t = 60 kg * 9,82 m/s^2 = 589,2 N

og normalkraften, der bare er det samme: F_n = 589,2 N

b) Mens hun falder de første 8 m.

Her har jeg også tyngdekraften: F_t = 60 kg * 9,82 m/s^2 = 589,2 N

c) Når hun er faldet 15 m.

Her har jeg tyngdekraften: F_t = 60 kg * 9,82 m/s^2 = 589,2 N

Og fjederkraften: F_fj = 230 * (15-8) = 1610 N

Hvordan kan fjederkraften, der er opadgående være større end tyngdekraften, når pigen stadig bevæger sig ned?

d) Når hun har været helt nede og er på vej op og befinder sig 15 m under udspringsplatformen.

Her har jeg også tyngdekraften: F_t = 60 kg * 9,82 m/s^2 = 589,2 N

Og fjederkraften: F_fj = 230 * (15-8) = 1610 N

Her giver det vel mening, at fjederkraften er større end tyngdekraften, da pigen nu bevæger sig op?

Jeg forstår ikke helt hvad forskellen på c) og d) er :l


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2019 af peter lind

Du bør angive den resulterende kraft ikke blot de enkelte kræfter

d) accellerationen er uafhængig af kraftens retning. I c) betyder det at kraften bremser bevægelsen. I d) at bevægelsen bliver hurtigere


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. juni 2019 af ringstedLC

Elastikken begynder at bremse hende, når fjederkraften overstiger tyngdekraften (efter ca. 2.5 m's udtrækning). Den omdanner al hendes kinetiske energi efter at være faldet ca. 10.5 m frit til potentiel energi. Hvis ikke fjederkraften efter en tid/fart blev større end tyngdekraften ville hendes acceleration nedad jo fortsætte og hun ville blive liggende efter at have ramt jorden.


Skriv et svar til: kræfter ved elastikspring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.