Matematik

parabel opgave

30. september 2019 af idunno1234 - Niveau: A-niveau

En tunnel, der har form som en parabel er 22m bred og 4,5m høj.

På figuren ses tunnelen indlagt i et koordinatsystem hvor den har ligningen y=-0,0472x^2+4,5

Undersøg, om en kølevogn, der er 2,7m bred og 4,1 m høj, kan køre gennem tunnellen. 

jeg kan simpelthen ikke finde ud af løse denne opgave. Skal anvende andengradspolynomium til opgaven, man kan ikke lige se hvordan


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2019 af swpply (Slettet)

1) Er andenkoordinaten til parablens toppunkt mindre end eller større end højden på kølevognen? Hvis den er mindre end er tunnellen så høj nok til at køllevognen kan komme igennem?

2) Hvad er forksellen imllem de to løsninger til adengradsligningen

                                                       4.1=-0.0472\cdot x^2+4.5.

Hvis denne forksel er mindre end bredden af kølevognen, så overvej om tunnellen er bred nok til at køllevognen kan komme igennem?


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. september 2019 af peter lind

Find x koordinaten for toppunktet. Se derefter hvad højden er i afstanden 2,7/2 fra centrum. Er denne større end 4,1 kan den komme igennem ellers ikke. Lav evt. en tegning af parabelbuen


Svar #3
30. september 2019 af idunno1234

for finde x-koordinatet til toppunktet, skal je bruge formlen -b/2a, men jeg kender jo ik b, eller gøre jeg?

btw ligningen hedder faktisk y=-0,0372x^2+4,5


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. september 2019 af peter lind

b=0


Svar #5
30. september 2019 af idunno1234

d=b^(2)-4ac
d=0^(2)-4*−0.0372*4.5 ? d=0.6696

-((b)/(2a)),-((d)/(4a))
((−0)/(2*−0.0372))-((0.6696)/(4*−0.0372)) ? 4.5

så jeg kan se andenkoordinatet er støre end højden nu, men hvorfor kigger jeg på andenkoordinantet


Svar #6
30. september 2019 af idunno1234

nåår jo, fordi andenkoordinatet angiver højden, altså y-aksen ik?


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. september 2019 af mathon

              \small \small \begin{array}{lllll} &f(x)=-0.0472x^2+4.5\\\\ &f(1.35)=4.42&1.35\textup{ er halv vognbredde} \end{array}

Omhyggelig kørsel vil tillade kølevognspassage.


Svar #8
30. september 2019 af idunno1234

#7

              \small \begin{array}{lllll} &f(x)=-0.0472x^2+4.5\\\\ &f(1.35)=4.42 \end{array}

hvad er det, du gøre her?


Svar #9
30. september 2019 af idunno1234

- For at undersøge om kølevognen kunne køre igennem tunnellen, har jeg fundet toppunktet for tunnelen (4;5).
Derefter kigger jeg på andenkoordinatet, den fortæller mig højden på tunnellen er 5 meter, og da den er højere end kølevognens højde (4.1), ved jeg den kan køre igennem.

Kan jeg bruge dette som facit, eller har jeg bare mistforstået alt, og gjort det hele forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. september 2019 af peter lind

 Du kan ikke bruge den metode, da parabelbuen skal være mindre end højden i hele vognens bredde. Jeg kan kun opfordre dig til at lave en tegning af situationen


Skriv et svar til: parabel opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.