Kemi

Syrer og Baser

01. oktober 2019 af Signekas - Niveau: B-niveau

Hejsa, er der nogle som kan hjælpe med med opg. c) d) og e) i den vedhæftede opgave?
 

Jeg har fundet frem til a) og b)

På forhånd tak. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2019 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. oktober 2019 af mathon

        \small \begin{array}{llll} a)&CH_3COO^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \rightleftharpoons \; &CH_3COOH\, _{\textit{(aq)}}\; +\; OH^-\, _{\textit{(aq)}} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. oktober 2019 af mathon

        \small \small \begin{array}{llll} \textup{Ved 25}\degree\textup{C}\\ & b)&pOH=\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_b-\log(c_b) \right )\\\\ &&pOH=\frac{1}{2}\cdot \left (9.25-\log(0.2) \right )=5.0\\\\ &&pH=14-pOH=14-5.0=9.0 \end{array}


Svar #4
01. oktober 2019 af Signekas

Hej Mathon, hvordan kan det være at vi ikke skal bruge pufferligningen, til at beregne pH-værdien i opg. b) ?


Svar #5
01. oktober 2019 af Signekas

Og hvad har jeg gjort forkert i mine beregninger? Vi må nemlig ikke bruge den formel, vi skal opstille et ligevægtsudtryk :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. oktober 2019 af mathon

        \small \small \small \begin{array}{llll} \textup{Ved 25}\degree\textup{C}\\ & b)& \frac{\left [ CH_3COOH \right ]\cdot \left [ OH^- \right ]}{\left [ CH_3COO^- \right ]}=10^{-9.25}\; M\\\\ &&\frac{ \left [ OH^- \right ]^2}{(0.2\; M)- \left [ OH^- \right ]}=5.62341\cdot 10^{-10}\; M&0< \left [ OH^- \right ]<0.02\; M\\\\ && \left [ OH^- \right ]=1.1\cdot 10^{-5}\; M\\\\ &&pOH=-\log\left ( 1.1\cdot 10^{-5} \right )=5.0\\\\ &&pH=14-pOH=14-5.0=9.0 \end{array}


Svar #7
01. oktober 2019 af Signekas

Jeg kan ikke se hvad du har svaret :)


Svar #8
01. oktober 2019 af Signekas

Jeg har lavet opg. b) nu og fået den til omkring 9.

kan simpelthen ikke finde ud af hvordan jeg skal lave c :)


Svar #9
01. oktober 2019 af Signekas

Er der ikke nogen som kan hjælpe mig med at beregne opg. c) ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. oktober 2019 af mathon

                         \small \begin{array}{lllll} c)&\textup{titerligning:}&n(HCl)=n(CH_3COO^-)\\\\ &&V_{HCl}\cdot \left ( 2.25\; \frac{mol}{L} \right )=0.2\; mol \\\\ &&V_{HCl}=\frac{0.2\; mol}{ 2.25\; \frac{mol}{L}}=0.08889\; L=88.89\;mL \end{array}


Svar #11
02. oktober 2019 af Signekas

Tak! :)
Ved du om jeg har lavet opg d) rigtig, jeg har vedhæftet den her.


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. oktober 2019 af mathon

                         \small \small \small \begin{array}{lllll} d)&c_{CH_3COOH}=\frac{0.2\; mol}{(0.250+0.08889)\; L}=0.59\; M\\\\ &pH=\frac{1}{2}\cdot \left (4.75-\log(0.59) \right )=2.5 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. oktober 2019 af mathon

                         \small \small \begin{array}{lllll} e)&\alpha =\frac{1}{1+10^{pK_s-pH}}=\frac{1}{1+10^{4.75-2.5}}=0.0056=0.6\% \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. november 2021 af mathon

korrektion til #3

                            \small \small \small \begin{array}{llll} \textup{Ved 25}\degree\textup{C}\\ & b)&pOH=\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_b-\log(c_b) \right )\\\\ &&pOH=\frac{1}{2}\cdot \left (9.25-\log(0.8) \right )=4.8\\\\ &&pH=14-pOH=14-4.8=9.2 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. oktober 2023 af Erzascarlet

#13 Mathon hvor fin det til 0,6 %?


Brugbart svar (0)

Svar #16
07. oktober 2023 af mathon


Skriv et svar til: Syrer og Baser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.