Fysik

Henfaldsloven - hvor lang tid går der før aktiviteten er nede på 5%

04. oktober 2019 af Loua - Niveau: B-niveau

Som sagt i overskriften, har jeg svært ved at besvare følgende spørgsmål:
Hvor lang tid går der før, at aktiviteten er nede på 5%?
Det handler om I-131 Beta minus henfald.
Aktiviteten ligger på 500MBq, af de 5% må det betyde at aktiviteten er 25MBq, derudover har jeg regnet henfaldskonstanten ud til at være -0,08621234 d^-1
Så t er egentlig den jeg skal isolere i aktivitetshenfaldsloven som er A(t)=A*e^-k*t, dog kan jeg ikke finde ud af at regne det ud, hverken på lommeregner eller vha. CAS-program, da den siger der er en syntaksfejl eller domain error. Så jeg har brug for hjælp.

Tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. oktober 2019 af mathon

                              \small \small \begin{array}{llll} A=A_0\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{T_{\frac{1}{2}}}}\\\\ 0.05\cdot A_0=A_0\cdot\left ( \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{1}{T_{\frac{1}{2}}}} \right )^t\\\\ 0.05=\left ( \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{1}{8.040\; \textup{d\o gn}}} \right )^t\\\\ 0.05=0.0124378^t\\\\ \log(0.05)=\log(0.0124378)\cdot t\\\\ t=\frac{\log(0.05)}{\log(0.0124378)}\, \textup{d\o gn}\\\\ t=0.682863\; \textup{d\o gn}\\\\ t=16.4\; \textup{timer} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. oktober 2019 af Soeffi

#0...A(t)=A*e^-k*t...prøv evt.: A(t)=A*exp(-k*t)

Skriv et svar til: Henfaldsloven - hvor lang tid går der før aktiviteten er nede på 5%

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.